Annons

Protesterna växer mot vindkraftverk i Skephult

Konflikten om vindkraftverket i Skephult fortsätter. 90 personer har skrivit på en protestlista och bygglovet har överklagats till kammarätten.
Mark • Publicerad 27 september 2010
Anders André pekar ut var vindkraftverket är planerat att stå.
Anders André pekar ut var vindkraftverket är planerat att stå.Foto: Zandra Erikshed
Britta Hermansson, Anders André, Ulla von Schedvin, Katarina André och Berndt Kohlmann har överklagat bygglovet för vindkraftverket till kammarrätten.
Britta Hermansson, Anders André, Ulla von Schedvin, Katarina André och Berndt Kohlmann har överklagat bygglovet för vindkraftverket till kammarrätten.Foto: Zandra Erikshed
Berndt Kohlmann har satt upp en stor skylt i sin trädgård med ett tydligt budskap.
Berndt Kohlmann har satt upp en stor skylt i sin trädgård med ett tydligt budskap.Foto: Zandra Erikshed
Foto: Zandra Erikshed

I Skephult är det så tyst att man hör kyrkklockorna i Fritsla slå. Men inte så länge till, om planerna på ett vindkraftverk går igenom. Kommunen, länsstyrelsen och länsrätten har sagt ja. Men många grannar är emot det.

– Vi är inte emot vindkraftverket i sig, utan placeringen av det. Man kan inte förstöra en miljö för att rädda en annan, säger Anders André.

Annons

Han är en av nio personer som har överklagat kommunens bygglov till kammarätten. De menar att motståndet är hundraprocentigt i byn, men att få vågar säga vad de tycker.

– Jag känner mig vanmäktig. En persons dröm ska inte bli på bekostnad av andras välmående, säger Britta Hermansson.

Trots att inget vindkraftverk är beställt har det redan ställt till med mycket oro i grannskapet. Det är inte bara oljudet som oroar. Det blinkande ljuset, det förändrade landskapet, skugga och farlig isbildning från rotorbladen är andra faktorer. Samt husens sjunkande värden.

Det planerade vindkraftverket mäter totalt 149 meter på höjden och 90 meter mellan vingspetsarna. Det kommer att kosta 35 miljoner och får inte låta mer än 40 db, vilket går att jämföra med sorlet på en restaurang. Men för att hålla ljudnivån kan vindkraftverket inte köra på full styrka.

– Det är de sämsta möjliga förhållanden för ett vindkraftverk här. Medelvinden är på 5 m/s, det behövs minst 7 m/s, säger André. Han lider av tinnitus liksom grannen Berndt Kohlmann. De oroar sig över hur ljudet kommer att påverka deras hälsa och välmående.

– Vi kommer att överklaga till solen om det är vad som krävs, säger Berndt Kohlmann.

Vindkraft i Skephult

Bengt Henrikson har haft planer på att bygga ett vindkraftverk i tio år. I mars 2007 bjöd han in till ett möte för att informera grannarna och sökte sedan bygglov, vilket Marks kommun beviljade i september 2008.

Byborna har överklagat beslutet i såväl länsstyrelsen som förvaltningsrätten, men fått avslag i båda instanserna.

I augusti 2010 överklagade byborna till kammarrätten och säger sig vara villiga att gå ännu längre om det krävs.

Zandra Erikshed
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons