Annons

Protester mot nedläggning av brandkår i Torestorp

Svansjöborna accepterar inte att brandkåren i Torestorp ersätts av ett räddningsvärn.
Mark • Publicerad 16 april 2009
Mattias Andersson berättade att brandmännen vill utvecklas och inte avvecklas. Bland vill de påbörja att samarbete med sjukvårdspersonalen genom att åka ut på sjukdomsfall, på samma sätt som redan sker i Mjöbäck och Svenljunga.
Mattias Andersson berättade att brandmännen vill utvecklas och inte avvecklas. Bland vill de påbörja att samarbete med sjukvårdspersonalen genom att åka ut på sjukdomsfall, på samma sätt som redan sker i Mjöbäck och Svenljunga.Foto: Hannele Parviainen
Birgitta Andersson med flera tycker att Fritsla har större möjligheter att klara sig utan brandjour, eftersom flera omkringliggande stationer når orten inom loppet av 10-20 midåter.
Birgitta Andersson med flera tycker att Fritsla har större möjligheter att klara sig utan brandjour, eftersom flera omkringliggande stationer når orten inom loppet av 10-20 midåter.Foto: Hannele Parviainen

Runt 200 personer tog sig till bygdegården i går kväll för att visa sitt missnöje över sparförslaget.

Räddningschefen som gjort utredningen fick det stundtals hett om öronen. Bland annat ifrågasattes hans siffror för beräknade utryckningstider.

Annons

– Det påstås också att vi har problem att rekrytera folk, men vi har mer folk nu än på Lahalls tid, sa brandmannen Mattias Andersson.

Han radade upp en rad argument för att behålla brandkåren, främst att närheten är avgörande för att rädda liv och egendom.

– Vi har förståelse för att det krävs besparingar, men varför ska alla pengar hämtas från en enda liten enhet, undrade han.

Räddningschefen och de medverkande politikerna (Pelle Pellby, Margareta Löfgren och Leif Sternfeldt ) hänvisade bland annat till att det görs få uttryckningar på orten. Skadan blir helt enkelt minst genom att ta bort brandkårens jour i just Torestorp.

Flera mötesdeltagare ansåg att det är mer rimligt att avveckla brandkåren i Fritsla. Inom loppet av tjugo minuter kan brandmän från fyra omkringliggande orter nå Fritsla, varav två styrkor kan vara på plats inom tio minuter.

Om Torestorp mister brandjouren får styrkan i Skene rycka ut istället, vilket innebär en inställelsetid på 20-30 minuter i Torestorp-Älekulla.

– Här är vi som mest utsatta och längst ifrån andra brandkårer, sa Birgitta Andersson.

Harald Franzén föreslog att räddningsnämnden ska välja en mjukare sparmodell och plocka bort en tjänst vardera i Torestorp, Fritsla och Sätila i väntan på samgåendet med Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund. Först därefter är det läge att fatta större strategiska beslut inför framtiden.

Politikerna försäkrade att de tog intryck av de tjugotalet inlägg som fördes i debatten och påpekade att beslutet är långt ifrån taget. Frågan ska upp ytterligare en vända i räddningsnämnden i maj/juni och under hösten fattas slutligt beslut i kommunfullmäktige.

Om Torestorps brandkår omvandlas till ett räddningsvärn innebär det att brandmännen inte har jour. De väljer själva om de vill rycka ut och får betalt per utryckning. Besparingen blir ungefär en miljon per år.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons