Annons

Prisas för stordåd i det tysta

Han har utfört stordåd – fast i det tysta. Nu belönas 91-årigen Gunnar Hansson av byalaget.
Mark • Publicerad 13 februari 2011
Prisad friskus. Hemma i vardagsrummet står motionscykeln som 91-årige Gunnar Hansson trampar på en halvtimma varje dag när vädret är dåligt.
Prisad friskus. Hemma i vardagsrummet står motionscykeln som 91-årige Gunnar Hansson trampar på en halvtimma varje dag när vädret är dåligt.Foto: Magnus Larsson

– Han har alltid månat om Sätila och människorna som bor här, säger Lennart Brunander, byalagets ordförande.

Det är andra året Sätila sockens byalag delar ut sitt pris, ”Sätilas stordåd”. I fjol gick det till alla som hjälpt till i bygget av bryggan vid Lygnevi.

Annons

I år är Gunnar Hansson ensam pristagare.

– För lång och trogen tjänst, kan man säga. Gunnar är en sån person som aldrig framhåller sig själv, men som hjälpt till i alla sammanhang, säger Lennart Brunander.

Jodå, Gunnar är blygsam.

– Skriv inte för mycket om mig. Jag tycker det är roligt att få priset, men att synas utåt är jag inte så noga med. Det är så många andra som varit med och jobbat, säger han själv.

Hälsan är det inget fel på. Gunnar kommer direkt från curlingen i bygdegården till mötet med BT. Annars jobbar han i trädgården, cyklar, skottar snö och hjälper barn och barnbarn med gräsklippningen.

Så har han också rört på sig under större delen av sitt liv. Framförallt som duktig fotbollsspelare i Sätila SK, dessutom inom bandy och skidåkning. Senaste Vasaloppet avverkade han som 60-åring.

Men både jobbet och resten av fritiden har också gått åt till att utveckla Sätila, inte minst genom sitt engagemang i sportklubben, där han är hedersmedlem, och hembygdsföreningen.

Gunnar Hansson började yrkesbanan som snickare, tog över den frivilliga försäkringskassan på orten och blev sedan chef för den allmänna kassan i Sätila och Hyssna.

Hantverkskunskaperna kom väl till pass när hembygdsföreningens byggnader har renoverats.

– Gunnar har månat om både Sätila och människorna som bor här, konstaterar Lennart Brunander.

Annons

Själv pekar Gunnar på ortens utveckling som han kunnat följa under många år.

– Så mycket har ändrats sen man gick i skolan. Då var det bara några enstaka hus här.

Men oavsett förändringarna är hans kärlek till hemorten minst lika stark idag som tidigare.

– Sätila betyder allt för mig, säger han och stryker bort en tår i ögonvrån.

Gunnar Hansson är den andre som får utmärkelsen Sätilas Byalags pris ”Sätilas stordåd”.

Priset delas ut till Gunnar Hansson på byalagets årsmöte 20 februari.

Motivering: ”För lång och trogen tjänst. Gunnar Hansson är över 90 år och har i det tysta verkat för Sätila i hela sitt liv.”

Magnus Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons