Annons

Pellby försvarar uppgörelsen

Både MFAB:s styrelseordförande Göran Andersson (S) och kommunstyrelsens ordförande Pelle Pellby (S) hävdar att uppgörelsen med Stora Enso ligger i linje med bolagets verksamhetsområde.
Mark • Publicerad 23 februari 2009

– Självklart ska vi inte göra konstiga affärer. Upplägget har diskuterats med våra jurister och ekonomer, och vår tolkning är att vi har den här möjligheten, säger Göran Andersson.

Pelle Pellby anser att överenskommelsen är bra för både Stora Enso och fastighetsbolaget, som får en vinst på 162 500 kronor per år.

Annons

– Bolaget har inte på något sätt gynnat Stora Enso utan det här är ett marknadsmässigt avtal. Jag bedömer att det här är riktigt hanterat, säger han.

Håkan Torngren, förbundsjurist på Kommunförbundet, anser liksom Valesco att i dagsläget tillåter lagen endast byggnation av företagshotell eller liknande.

– Men det kommer en ny lag i mars som medger att kommunen får tillgodose enskilda företags behov av lokaler om det finns särskilda behov, säger han.

En grundförutsättning är att företaget saknar möjlighet att själv göra investeringen.

Exakt vad som ska ingå i begreppet ”särskilda skäl” är inte solklart.

– Det krävs ytterligare utredning för att bedöma det, säger Håkan Torngren.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons