Annons

Omskakat i Örby efter hundattacken

I tisdagskväll blev den lilla papillonhunden Dogge ihjälbiten av grannhunden Atlas i en plötslig attack på Kroksvägen i Örby.
– Det är en fruktansvärd tragedi, säger Mia Larsson.
Mark • Publicerad 28 juni 2014
Djup sorg. Marcus och Mias hund Dogge blev ihjälbiten av en annan hund. "Vi älskade Dogge så mycket, han hade en sån skön personlighet. Vi badade, kammade och gosade på honom", säger Mia.
Djup sorg. Marcus och Mias hund Dogge blev ihjälbiten av en annan hund. "Vi älskade Dogge så mycket, han hade en sån skön personlighet. Vi badade, kammade och gosade på honom", säger Mia.Foto: Christoffer Sjölin

BT har tidigare berättat om attacken på hunden Dogge. Mia och Marcus Persson hade gett sig ut på en kvällspromenad med deras nästan elva år gamla hund.

– Det var en sådan ljummen och vacker junikväll, men den förvandlades på några sekunder, säger Mia.

Annons

Det var grannen Conny Nilssons hund Atlas som dök upp. Atlas låste fast käftarna i halsen på Dogge. Attacken skedde på Kroksvägen.

- Det gick så snabbt allting, säger Mia. Jag försökte med all kraft bända upp käkarna, men det var helt omöjligt. När Dogges tunga blev alldeles vit sjönk det in att han var borta. säger Marcus.

När BT träffar Marcus och Mia är det två saker som paret hela tiden återkommer till.

– Dels vill vi tacka alla fantastiskt goa medmänniskor och flera av de boende runtomkring här som verkligen stöttar oss och finns där. Jag vet inte hur vi skulle klara oss annars, menar Mia.

Conny Nilsson, som bor bara ett par hundra meter bort, är också märkbart omskakad efter händelsen.

– Det känns hemskt det som hänt.

Läs mer i dagens BT eller i eBT

Som huvudregel ansvar en djurägare endast för sådan skada som orsakas genom att ägaren varit vårdslös. Orsakar exempelvis hästar, får eller kor skada ansvarar ägaren (eller den som har tillsyn över djuret) endast om det är visat att skadan beror på vårdslöshet hos den ansvarige.

Men för hundar råder ett strikt ägaransvar, vilket innebär att ägaren är skadeståndsansvarig för skada även fast han inte varit vårdslös.

Avlivning är inget krav om en hund attackerar andra hundar, däremot kan det bli tal om olika restriktioner så som munkorg.

Källa: Agria djurförsäkring, Polisen i Borås samt Svenska Kennelklubben.

Christoffer Sjölin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons