Annons

Ny scen för unga skribenter i Kinna

Biblioteket vill locka fler unga.
I går inleddes satsningen med skrivarkurs med scenpoeten Matiss Silins.
Mark • Publicerad 30 januari 2008
Poetry slam-poeten Matiss Silins fångade Lisa Eliassons och Emilia Ryndals uppmärksamhet.
Poetry slam-poeten Matiss Silins fångade Lisa Eliassons och Emilia Ryndals uppmärksamhet.Foto: Hannah larsson
I övningen i flödesskrivning gäller det att skriva så pennorna glöder. Emilia Ryndal och Lisa Eliasson var den tappra skara som dök upp när Sagit Paulsson (närmast kameran) och Karin Ryberg anordnade skrivarkurs.
I övningen i flödesskrivning gäller det att skriva så pennorna glöder. Emilia Ryndal och Lisa Eliasson var den tappra skara som dök upp när Sagit Paulsson (närmast kameran) och Karin Ryberg anordnade skrivarkurs.Foto: Hannah Larsson

Kinna.

Sex gånger under våren ges ungdomar i Mark tillfälle att träffas, skriva och läsa sina alster. Till premiären i går kväll var tillströmningen liten – endast två nyfikna dök upp på ungdomskvällen.

Annons

– Det är mycket annat som konkurrerar om ungdomars intresse, menar bibliotekarien Karin Ryberg.

En del av hennes tjänst är avsatt just för att jobba med ungdomsarrangemang. Till sin hjälp har hon under våren Sagit Paulsson som läser till kulturprojektledare, en KY-utbildning.

Surfar på nätet

– Ungdomar kommer för att surfa eller låna en bok som de behöver i skolan, beskriver hon hur unga använder biblioteket.

– Men vi vill göra biblioteket mer lockande och satsa på aktiviteter för ungdomar.

Karin Ryberg har i år fått 30 000 kronor av kultur- och fritidsnämnden till ungdomsverksamhet. Förutom att göra en del av biblioteket till en ungdomshörna, föll valet på en skrivarkurs.

– Första träffen blir en inspirationskväll, sedan blir det hur ungdomarna vill ha det. Tanken är att ha en öppen scen under kultkalaset i mars där de kan framträda, berättar Karin Ryberg.

Matiss Silins, som vann Borås Open i poetry slam förra året, inledde med att framföra några av sina dikter. Under de tio år som scenpoesi funnits, har den vuxit till en folkrörelse.

Medelåldern sjönk

– I början var det rätt hög medelålder på utövarna men det var när man läste upp en traditionellt skriven dikt. Sedan började man anpassa texten efter framförandet och fann inspiration från rap och stand up comedy och då sjönk medelåldern.

Annons

Emilia Ryndal och Lisa Eliasson har hört talas om poetry slam och sattes snart i arbete.

– Skriv en text som börjar med den här meningen: ”Regnet låg tungt över Kinna” och bara skriv. Pennan ska röra sig hela tiden, instruerade Matiss Silins inför övningen i flödesskrivning.

Minutvisaren tickar. Och mycket riktigt raspar pennorna mot pappret hela tiden.

Hannah Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons