Annons

Nu är Karin Jansdotter på väg mot året på Antarktis

Nu börjar Karin Jansdotter resan mot Antarktis och forskningsstationen Troll där hon ska stanna 13 månader. Hon lämnar Torestorp både med stor förväntan och ett visst vemod.
– Ganska pirrigt. Jag har väntat så på den här dagen men nu känns det i magen att man ska säga hej då, säger hon med 10 timmar kvar till avfärd.
Torestorp • Publicerad 12 november 2019 • Uppdaterad 13 december 2019
– Det känns fortfarande 100 procent rätt och ska bli jätte, jättekul. Men det klart, nu förstår jag ju lite mer att jag ska åka, säger Karin Jansdotter.
– Det känns fortfarande 100 procent rätt och ska bli jätte, jättekul. Men det klart, nu förstår jag ju lite mer att jag ska åka, säger Karin Jansdotter.Foto: Malin Edberg-Larsson

Klapparna till julklappsleken, joggingskor med dobbar, D-vitamin, munspel, varma kläder och groddar.

Det är mycket som ska rymmas i de 23 kilo bagage som ska innehålla allt hon behöver under det dryga året hon ska bo på Antarktis, jobba som kock och sköta forskningsstationen Troll tillsammans med fem andra personer.

Annons

– Det känns fortfarande 100 procent rätt och ska bli jätte, jättekul. Men det klart, nu förstår jag ju lite mer att jag ska åka, säger Karin Jandsotter.

Det är sista kvällen och de är samlade. Dricker kaffe och äter kanelbullar. Familjen, moster, morbror och pojkvännen Tomas.

– Han är ju väldigt stolt att jag ska göra det här och hejar verkligen på mig. Men det klart att det blir väldigt länge att vara ifrån varandra, hur länge och hur långt bort kanske man inser först när jag kommer dit.

Karin Jansdotter och pojkvännen Tomas.
Karin Jansdotter och pojkvännen Tomas.Foto: Privat
Karin Jansdotter isbadar utanför Antarktis under en av sina tidigare resor dit med Hurtigruttens explorerbåt Fram där hon jobbat som kökschef.
Karin Jansdotter isbadar utanför Antarktis under en av sina tidigare resor dit med Hurtigruttens explorerbåt Fram där hon jobbat som kökschef.Foto: Privat

Det hörs i rösten att avskedet är nära men hennes lugn finns kvar. Och när hon börjar prata om resvägen och det som väntar när hon kommer fram till Antarktis hörs glädjen över äventyret, isen, snön och matlagningen allt mer.

Hon reser från Landvetter till Oslo där en väderkurs väntar innan hon reser vidare tillsammans med de fem andra som ska ingå i hennes team. Via Palma och Kapstaden går flyget mot Antarktis.

”Vi har också fått gå väldigt mycket längre in på oss själva och vad man är för typ av människa än vad vi brukar göra.”
Karin Jansdotter

När de landar på forskningsstationen Trolls egen flygplats möts de av de fem personal som inte träffat några andra människor på nio månader, precis så som det kommer att vara för Karin. Förberedelserna har varit många och noggranna och pågått in i det sista.

Karin Jansdotter och övervintringsteamet på en glaciär på Svalbard under utbildningen. – Säkerheten är viktig. Det finns flera berg vid forskningssatationen där vi inte får gå upp själva för att det inte ska hända oss något. Och en av killarna ville ”kita” på snön, det fick han nej på, säger Karin Jansdotter.
Karin Jansdotter och övervintringsteamet på en glaciär på Svalbard under utbildningen. – Säkerheten är viktig. Det finns flera berg vid forskningssatationen där vi inte får gå upp själva för att det inte ska hända oss något. Och en av killarna ville ”kita” på snön, det fick han nej på, säger Karin Jansdotter.

Hon har precis avslutat knappt två veckors kurs i Tromsö med inriktning på hur man hanterar tankarna när det kryper på att man faktiskt inte kan ta sig ifrån den isolerade platsen man är på.

– Mörker, isolation och inga andra människor än vi fem. Vi har också fått gå väldigt mycket längre in på oss själva och vad man är för typ av människa än vad vi brukar göra, säger Karin Jandsotter.

Nu är det alldeles snart dags. Hon låter lugn och samlad, redo för 13 månader på Antarktis.

Malin LarssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons