Annons

Nattvandrarna i Mark: ”Vi har nog fått många att tänka om”

I sex år har Nattvandrarna i Mark patrullerat på gatorna i Skene och i Kinna. Nu vädjar de om att fler vuxna markbor ska ge sig ut i natten.
– Vi behöver vara många för att kunna täcka allt som händer, säger Peter Barrington, ordförande för nattvandrarna.
Skene • Publicerad 24 juli 2019
Sekreterare Lotta Systä och ordförande Peter Barrington
Sekreterare Lotta Systä och ordförande Peter BarringtonFoto: Akiko Ahlstrand

Det var en våg av skadegörelse som gjorde att Peter Barrington valde att starta upp Nattvandrarna i Mark. Cirka ett år senare anslöt nuvarande sekreterare Lotta Systä.

– Det började cirkulera mycket droger på stan då också, och jag har själv en tonårsgrabb så jag kände att det behövdes vuxna ute på byn, säger hon.

Annons

Sedan dess har hon nattvandrat med jämna mellanrum. Både hon och Peter är dock överens om att det inte görs tillräckligt i nuläget.

– Vi hade velat vara ett större gäng så vi kunde dela upp oss mellan olika kvällar eller mellan Kinna och Skene. Men vi är för få just nu, säger Peter, och Lotta fyller i:

– Vi gör ju detta ideellt, och jag tror det tar emot för många att offra en fredagskväll. Men det man får tänka på är att våra ungdomar faktiskt kan fara illa, jag vill inte att någon ska ligga och kräkas eller må dåligt utan att någon finns där.

Västarna som gör att nattvandrarna syns tydligt på stan.
Västarna som gör att nattvandrarna syns tydligt på stan.Foto: Akiko Ahlstrand

Den senaste tiden har dock inneburit ett uppsving. Efter knivrånet i Skene mot en ung flicka, som BT rapporterat om tidigare, var det flera som hörde av sig och ville delta i nattvandringen.

– Man inser att någonting är fel, man ska kunna gå ut när som helst på dygnet i lilla Skene och känna sig trygg. Så är det inte idag, säger Lotta.

Hon menar att det största problemet i kommunen är droger, och att mängden hela tiden verkar öka. Dessutom kryper användningen allt längre ned i åldrarna.

– Vi möter barn från 12 år som har problem. Då känner man verkligen att man har möjlighet att göra skillnad.

Strategin för att hjälpa de ungdomar som använder droger på grund av att de mår dåligt eller har det jobbigt hemma är framför allt samtal.

– Jag brukar plocka en och en och prata med dem, om vilka konsekvenser det kan få att man provar att röka på till exempel. Och så brukar jag berätta att jag har tystnadsplikt och då kan vi oftast prata om det som känns jobbigt istället för att man ska ta en drog. Majoriteten av dem man når på det sättet väljer att säga nej nästa gång.

Lotta Systä säger att många unga har en annan respekt för nattvandrarna än för till exempel polisen, just eftersom de har tid att prata, skämta och dela ut godis. Deras närvaro har dock också en avskräckande effekt.

Annons

– Exempelvis har vi gått mycket på kyrkogården som var ett stort droghandelsställe innan, och nu verkar det knappt förekomma något där alls. Så vi går in och stör, gör det så jobbigt som vi kan för dem som säljer.

Att behovet av nattvandringen är så stort beror enligt Peter och Lotta framför allt på många ungas hemsituation.

– Många lyssnar inte på sina ungdomar, de säger att de inte har tid. Men har man tid att sätta sitt barn på jorden, så får man ta sig tid att finnas där. Att nattvandra innebär gratis motion, fint sällskap och framför allt att man får träffa mycket ungdomar. De flesta är trots allt väldigt trevliga.

Akiko AhlstrandSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons