Annons

Naken utställning om Markborna

Vad döljer din kollega, granne eller mormor under kläderna? Om några veckor får du svaret. OBS! Nyheten är från 2008–01–10.
Mark • Publicerad 10 januari 2008
Petra Johansson initiativtagare till tatueringsutställningen på Rydals museum.
Petra Johansson initiativtagare till tatueringsutställningen på Rydals museum.Foto: 
Marcus ?Affe? Alfsson visar stolt upp sin tatuering för fotografen Ola Eriksson. Han är en av Markborna som visar upp sin kroppssmyckning på tatueringsutställning på Rydals museum i vår.
Marcus ?Affe? Alfsson visar stolt upp sin tatuering för fotografen Ola Eriksson. Han är en av Markborna som visar upp sin kroppssmyckning på tatueringsutställning på Rydals museum i vår.Foto: 
Robert Friis-Hansen jobbar på Rikard Lindströms 26 tatuering
Robert Friis-Hansen jobbar på Rikard Lindströms 26 tatueringFoto: Annsofie Andersson

Under januari månads slut kommer Markbornas kroppar vikas ut.

Den 27 januari kommer en japansk utställning om helkroppstatueringar till Rydals museum. Och som en extra bonus finns där också en utställning om Markbornas kroppsmålningar.

Annons

Under de kommande dagarna kan kommuninvånarna ta tillfället i akt att visa upp sina kroppar då etnologen Petra Johansson från Rydals museum turnerar runt i Mark och dokumenterar invånarnas tatueringar.

– Vi kände att det vore roligt att göra en lokal anknytning och se hur Markborna ser ut, säger Petra Johansson som är en av initiativtagarna till utställningen.

Alla som medverkar kommer även att delge sin historia om när tatueringen blev till och vad den har för betydelse.

– Jag tror att det är ganska många som har tatueringar här. I dag har det blivit mer som en trend än det var för 10-15 år sedan. I dag är det okej att smycka sina kroppar, säger Petra Johansson.

För Alexander Wärner handlar hans tatueringar om kärlek, speciellt den gitarrspelande döskallen på underarmen som symboliserar hans känslor för musiken.

– Det är den enda av mina fyra tatueringar som betyder något, säger han.

Numera är det ”inne” att välja originella motiv och något man verkligen har passion för, enligt tatueraren Robert Friis-Hansen.

– Folk väljer mer personliga grejer, säger han.

De personer som hittills anmält sitt intresse att delta i utställningen är inte blygsamma. De klär mer än gärna av sig och poserar framför kameran.

Det största problemet verkar vara att välja ut sin favorit.

Annons

Rikard Lindström är nu inne på sin 26:e tatueringen så för hans del var det inte lätta att avgöra vilken kroppsdel som skulle riktas mot kameran.

– Mamma var med när jag gjorde min första, säger han.

Än så länge har ingen kvinna valt att visa sina tatueringar, men det oroar inte Petra Johansson.

Hon är övertygad om att intresset kommer att bli stort.

– Folk tycker nog att det är ganska roligt att visa upp sig, man är oftast ganska stolt över den eller de tatueringar man har, säger hon.

Tatueringsutställningen på Rydlas museum pågår 27 januari till 13 april.

Tatueringens historia Tatueringskonsten är en av människans äldsta konstformer. Man har hittat verktyg och färgpigment som tyder på att tatueringar utfördes redan under grottmålningarna för cirka 40 000 år sedan.Ett av de äldsta och kanske mest kända bevisen är "Ismannen" som dog för över 5000 år sedan.Tatueringskonsten har existerat i så gott som alla kulturer.År 1774 kom upptäcktsresanden James Cook hem till Europa efter en världsomsegling med sig hade han Prins Omai från Tahiti. Som var utsmyckad med tatueringar över hela kroppen och blev uppvisad för vetenskapsmän och societetsfolk runt om i England.Syftet med tatueringar är ofta att försköna kroppen, men det kan även vara av rituella, sociala, magiska eller erotiska skäl - beroende på vilken kultur man tillhör, vilka traditioner som finns och i vilken tid man lever i.

Annsofie Andersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons