Annons

MOD vill vara Marks röst

Uppstickarpartiet MOD, Marks oberoende demokrater, vill vara folkets röst.
Missionen är att bryta negativa kommunala mönster. Exempelvis bör endast markbor anställas på höga tjänster.
Mark • Publicerad 15 september 2010
Uppstickare som lovar bli folkets röst i stort och smått: Längst fram Lars-Åke Marmander och Camilla Lennartsson med barnen Valter och Vilma Eliasson. Längst bak Janne Olsson, Christer Lundbeck och Jan-Ola Gustafsson.
Uppstickare som lovar bli folkets röst i stort och smått: Längst fram Lars-Åke Marmander och Camilla Lennartsson med barnen Valter och Vilma Eliasson. Längst bak Janne Olsson, Christer Lundbeck och Jan-Ola Gustafsson.Foto: Hannele Parviainen

– Det är viktigare med äkta engagemang och ett hjärta som klappar för Mark, än högskolekompetens, säger Janne Olsson.

Gruppledaren Jan-Ola Gustafsson anser att det är en floskel att kommunen till varje pris behöver nytt blod utifrån. På senare år har flera högt betalda chefer utan lokal koppling fiskats fram av rekryteringsbyråer. Efter ett par–tre år har de vandrat vidare mot nya utmaningar.

Annons

– Jag kallar dem förvaltningsnomader. De kostar en herrans massa pengar och skapar oreda, säger han.

Gustafsson, som under innevarande mandatperiod suttit i kommunfullmäktige för Markbygdspartiet, går också till hårt angrepp mot slappa och omotiverade politiker.

– Vissa sprättar upp sina kuvert under sittande möte trots att de har betald inläsningstid. De är helt i händerna på partitoppen och duktiga föredragshållare. De har egentligen ingen aning om vilka beslut de fattar, säger han.

MOD kräver också kvalitetshöjning på beslutsunderlagen.

– Då kanske vi slipper sådana pinsamma pudlar som vi sett under senare år, säger Christer Lundbeck och exemplifierar med utskänkningstillstånd, vindkraft, omplacerade fosterbarn och översiktsplanen för nya bostadsområden i Skene.

MOD står fria från blockpolitiken, och lovar att agera för markbornas bästa i vardagsfrågor. Stoff hämtas från insändare och genom direktkontakt med kommunmedborgare

– Vi har bredd i kompetens och intressen inom gruppen, och kommer att vara den kanal uppåt som saknas idag, säger Lars-Åke Marmander och Camilla Lennartsson.

MOD startades 2008 av avhoppare från Markbygdspartiet. Idag finns bara två kvar av den ursprungliga kärntruppen på tio personer.

Den nuvarande ledningen har inga dagsaktuella siffror på medlemsantalet

– Det fylls på hela tiden, men det handlar nog om ett femtiotal betalande medlemmar hittills.

MOD tänker verka för ett fristående sjukhus i Skene.

Kommunen bör agera mer aktivt för att skynda på 156:ans dragning förbi Skrålabäcken.

Stoppa anslutningen till Västtrafiks beställningscentral. Gamla i Mark ska inte behöva ringa till Moldavien för att beställa färdtjänst (personalen kan knappt svenska och saknar lokalkännedom). Anslutningen hotar taxirörelsens överlevnad i Mark.

Arbetslösa ungdomar ska få kommunal sysselsättning istället för bidrag.

Ändra upphandlingsreglerna så att lokala företag har chans att ta hem uppdrag. Ökar skatteintäkterna.

Kaj Svensson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons