Annons

Miljonnota för HBTQ-kunskap upprör i Mark

Sex miljoner kronor över tre år.
Mark • Publicerad 28 augusti 2014
Foto: BJ÷RN LARSSON ROSVALL / TT

Det kan bli notan om Mark gör verklighet av planerna på att HBTQ-certifiera hela kommunen.

– Helt vansinnigt, det är ju fruktansvärt mycket pengar, säger Henry Sandahl, Markbygdspartiet.

Annons

Redan för runt sju år sedan väcktes tanken på att Marks kommun skulle genomföra en så kallad HBTQ-certifiering. Och nu har kommunstyrelsens arbetsutskott, där FP, S, C och M har platser, enhälligt sagt ja till att gå vidare med arbetet.

– Det handlar om utbildning för all personal i kommunen. Vi får då bland annat lära oss om de diskrimineringslagar som finns i Sverige. Vi har pratat och diskuterat med RFSL om detta och nu har vi även fått ett kostnadsunderlag, säger kommunchefen Haleh Lindqvist.

Ännu återstår flera steg innan certifieringen kan bli verklighet, men ett förslag är att arbetet ska ske från 2015 och pågå över tre år. Enligt Haleh Lindqvist kan notan då landa på cirka sex miljoner kronor totalt, eller ungefär 2 000 kronor per kommunanställd.

– Frågan ska först upp i kommunstyrelsen och sedan i kommunfullmäktige. Och därefter ska det ju upphandlas innan något är klart. Men eftersom vi har lite över tretusen som jobbar i kommunen kommer utbildningarna att ta tid och resurser i anspråk. Om vi certifierar hela kommunen blir vi unika i Sverige, det är ingen annan som gjort det tidigare.

Och enligt Haleh Lindqvist är det värt pengarna.

– Det handlar om rättssäkerhet och demokrati i slutändan. Om vi inte har tillräcklig kunskap om exempelvis diskrimineringslagarna har vi inte rätt kompetens för jobbet. Vi har inte några stora problem med diskriminering som vi vet i dag, utan det handlar om kompetensutveckling.

Men planerna på HBTQ-certifiering sågas av Henry Sandahl från Markbygdspartiet.

– Det är så politiskt korrekt alltihopa. Det räcker ju med sunt förnuft. Självklart ska man behandla alla människor lika, men du behöver inga dyra utbildningar för att klara det. Det är helt uppåt väggarna att lägga så här mycket pengar på en sådan här sak, helt vansinnigt.

Han är märkbart upprörd över vad han menar är ”slöseri med kommuninvånarnas pengar”.

– Vi träffade PRO häromdagen och behoven i bland annat äldrevården är jättestora, men det är hela tiden blankt nej om mer resurser.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller i eBT.

Christoffer Sjölin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons