Annons

Miljödebatt väckte heta känslor

Miljöförstöring och kollektivtrafik väckte debattlust och känslosvall hos politikerna i kommunfullmäktige på tisdagskvällen.
Mark • Publicerad 29 januari 2008

– Jag är så arg att jag har glömt vad jag ska säga, sa Karin Jageby (v) efter att Henry Sandahl (mbp) påstått att det råder hysteri kring klimatfrågan.

En rad talare förde fram vikten av lokala insatser för en bättre miljö i den kommunalpolitiska debatten i Rydals konferenscenter i går. Bland annat undrade Lennart Brunander (c) om det inte är dags att damma av hans gamla förslag om biogas i kommunen, en fråga som Bo Petersson (s) lovade att ta upp igen.

Annons

– Biogasen blir helt självfinansierad och kan bidra till ytterligare arbetstillfällen, sa Petersson när Henry Sandahl ifrågasatte om kommunen verkligen ska ägna sig åt en sådan satsning.

Sandahl gick också på tvärs i miljöfrågan när han påpekade att Sveriges andel av koldioxidutsläppen endast motsvarar 0,2 procent i världen – och att vi redan är duktiga på området jämfört med andra länder.

– Folk vågar ju knappt ta bilen utan att få dåligt samvete, påstod Sandahl som för egen del har svårt att ta till sig domedagsprofetior om miljöförstöringen.

Uttalandet retade upp Karin Jageby rejält.

– Jag tycker verkligen att du ska ha dåligt samvete, klimatförstöringen är sådant som håller en vaken om nätterna. Du påstår att allt är flum och inbillning, men jag tycker att du ska åka till Nordpolen och se själv när isarna smälter, replikerade hon.

– Vi har en hel del kvar att göra innan vi kommer ner till genomsnittet, eftersom vår befolkning motsvarar 0,1 procent, sköt Bo Petersson in.

Det blev också många inlägg i debatten om kollektivtrafiken. Emil Persson (v) tog upp tråden när han i sitt inledningsanförande krävde fler fritidsaktiviteter för ungdomar och bättre bussförbindelser så att även unga från mindre orter kan ta del av utbudet i centralorten.

Barbro Pettersson (s), som bor i Öxabäck, konstaterade att bristen på kommunikationer även drabbar äldre.

– Vi kan inte gå på party alls för vi måste vara hemma halv fem, sa hon.

Stig Andreasson (c) påpekade att läget är ännu värre i bland annat Skephult, Tostared och Öxnevalla.

Annons

– Sedan Västtrafik tog över har trafiken försvunnit helt.

Enigheten var stor i församlingen om att frågan är viktig att driva framöver. Kommunalrådet Pelle Pellby (s) påpekade dock att allt har sitt pris.

– Västtrafik utför precis den trafik som kommunen beställer. Vi som sitter här avgör vilka resurser vi vill lägga på det här.

I debatten framkom ett antal förslag på nysatsningar. Rolf Hallberg (fp) vill ha ytterligare ett idrottsprogram på gymnasiet med inriktning på tennis.

Lisa Dahlberg (s) vill samla alla kommunens studie- och yrkesvägledare i en gemensam organisation för att spetsa kompetensen. Gunnar Nilsson (s) vill starta en familjecentral för att erbjuda ett bättre stöd och därmed förebygga svårigheter inom familjer. Leif Sternfeldt (c) vill inrätta en tjänst som tomtförmedlare som mer aktivt kan jobba på att få fler boende och företag till kommunen.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons