Annons

Meriter kan vara värda noll

Rekryteringsfirman: Ett privat företag har rätt att anställa den de vill ha.
Mark • Publicerad 20 augusti 2008
BT skrev i förra veckan om Mirela Tar som anmält Öxnevalla behandlingshem för etnisk diskriminering. Artikeln har skapat debatt på bt.se angående arbetsgivarnas rekrytering.
BT skrev i förra veckan om Mirela Tar som anmält Öxnevalla behandlingshem för etnisk diskriminering. Artikeln har skapat debatt på bt.se angående arbetsgivarnas rekrytering.Foto: Magnus persson

Meriter och arbetslivserfarenhet kan vara noll värt när du söker jobb.

– Ett privat företag har rätt att anställa den de tror kommer göra jobbet bäst, säger Peter Salomonsson på rekryteringsfirman Mercuri Urval.

Annons

För några dagar sedan berättade BT att Öxnevalla behandlingshem blivit anmält till DO, ombudsmannen mot etnisk diskriminering.

En kvinna från Svaneholm (Mirela Tar) anser att hon blivit diskriminerad i samband med att hon sökte ett jobb på hemmet. Tjänsten gick till en person som, enligt kvinnan, hade sämre meriter och mindre arbetslivserfarenhet.

Ansvariga på behandlingshemmet menar dock att personlig lämplighet fällde avgörandet när tjänsten tillsattes.

Peter Salomonsson är regionchef på Mercuri Urval och han redogör för vilka regler som gäller när man rekryterar.

– Ett privat företag har rätt att anställa den de vill ha, oavsett meriter hos de sökande, säger han.

Bedömningen av vem som är lämplig kan göras helt på subjektiva grunder.

Hänsyn till gällande lagar

Alla arbetsgivare, oavsett om det är inom privat eller offentlig sektor, måste dock ta hänsyn till befintliga diskrimineringslagar. Det är inte tillåtet att hänvisa till personlig lämplighet om man i själva verket sållar bland de sökande efter etnisk bakgrund, kön eller annat.

– Man måste kunna visa hur man fattade beslutet om att anställa någon, säger Salomonsson.

Inom den offentliga sektorn finns det i vissa fall avtal gällande rekryteringar. Avtalen kan exempelvis innebära att meriter ska väga tyngst när man anställer någon.

Annons

På de svenska universiteten finns ett sådant regelverk.

– Det medför en helt annan möjlighet att överklaga om man tycker att man borde ha fått ett jobb, säger Salomonsson.

– Det är svårt att hänvisa till personlig lämplighet när man anställer en professor.

Annonsen är ingen garanti Det är inte säkert att det som efterfrågas i en anställningsannons är det som väger tyngst i slutändan.Det kan hända saker som gör att arbetsgivaren får behov av annan kompetens än den som först önskades.Så länge det inte finns något avtal mellan två parter finns det inte heller några förpliktelser.

Magnus Pettersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons