Annons

Mer sport på schemat i Mark

Marks gymnasium blir allt sportigare. Till hösten utökas idrottsprogrammen med orientering och eventuellt också skytte.
Mark • Publicerad 18 januari 2010

– Vi har pejlat intresset för orientering på förhand och har redan åtta intresseanmälningar, säger rektor Thomas Åhman.

Initiativet togs av orienteringsföreningarna i Mark, och med tanke på bygdens goda renommé som fostrare av orienteringsstjärnor – inte minst Marita Skogum – så finns det goda förhoppningar om att locka till sig elitsatsande ungdomar.

Annons

Tanken på ett skytteprogram var nästan oundviklig, enligt Åhman.

– Skytteföreningarna i Mark har ju nyligen byggt en av Europas modernaste anläggningar i närheten av skolan. Läget är ypperligt för ett samarbete, säger han.

Det krävs minst fem elever för att starta ett specifikt idrottsprogram. Marks gymnasium har dessutom en inriktning som heter Övrig idrott, idag med studenter som satsar på friidrott och ridning, som kan utökas med fler sporter.

Det har funnits idrottsprogram på Marks gymnasium sedan början på 90-talet. Golf var första grenen, och skolan hade under en period riksintag.

I slutet av 90-talet introducerades basket- och fotbollsprogrammen, som idag har närmare 40 elever vardera.

– Vi kommer att få A-certifiering på vår basketutbildning under våren. Då har vi i princip samma kvalitetsstämpel som vid riksintag, vilket höjer attraktionen ytterligare, säger Thomas Åhman.

Även fotbolls- och orienteringsprogrammen ska A-certifieras.

Marks gymnasium håller öppet hus i kväll klockan 18-21. Runt tusen blivande gymnasieelever med föräldrar brukar besöka evenemanget varje år.

Skolan har idag 17 olika program, utöver idrottsprogrammen, och företrädare finns på plats för samtliga.

Marks gymnasium har 1 400 elever.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons