Annons

Marks svar om familjehemsbarn sekretessbelagt – beslut överklagas

Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) frågade Marks kommun om hur barnen i det omskrivna familjehemsfallet har det idag. Men kommunen lämnar, till skillnad från Ivo, inte ut svaret och hänvisar till sekretess.
Mark • Publicerad 5 november 2014

Socialnämndsledamoten Henry Sandahl (MBP) är kritisk och har överklagat beslutet.

– Det strider mot all syn på demokrati, som jag ser det, att hemlighetshålla sådana här frågor för en nämnd, säger han.

Annons

BT har genom åren berättat i en mängd artiklar om de två familjehemsbarnen som i oktober 2009, när de var fyra och fem år gamla, hastigt omplacerades från familjehemsföräldrarna Eva och Anders där de då hade bott den största delen av sina liv. Idag bor de i sitt tredje familjehem.

Efter att Eva klagat till Ivo och uttryckt att barnen mår allt sämre samt att hon får träffa dem mer sällan begärde myndigheten svar från socialnämnden om hur placeringen av barnen följts upp från den 1 januari 2013.

Frågorna gällde bland annat hur nämnden bedömde barnens mående samt hur kontakten med tidigare familjehem varit. Svaret som undertecknats av Calle Larsson, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen, har godkänts av socialutskottet och skickats till Ivo. Men gentemot nämndledamöter som inte sitter med i socialutskottet, som Henry Sandahl, råder sekretess.

När BT begär ut frågorna och svaret från kommunen blir det avslag på svaret med motiveringen att det inte är säkert "...att de aktuella uppgifterna kan röjas utan att de berörda barnen eller någon närstående till dem lider men.".

Men när BT ställer samma fråga till Ivo får vi ut både och. Svaret är dock "maskat", det vill säga att exempelvis namn har strukits över.

- Myndigheterna gör olika bedömningar. Delvis tänker vi lika och delvis tänker vi olika. Men vi gjorde uppenbarligen än annan bedömning än vad Ivo gjorde, konstaterar Calle Larsson.

Varför valde man att ta beslutet i socialutskottet och inte i nämnden?

– Utskottet är ett av nämnden utsett politiskt organ för att fatta sekretessbelagda beslut relaterade till individer. Det skiljs alltid från nämndens beslut.

Henry Sandahl har överklagat beslutet om sekretess till kammarrätten i Jönköping. Han är kritisk till att inte få se svar på frågor som ställts till nämnden.

– De döljer sig bakom den här sekretessen och det kan man inte acceptera. Många ringer till ledamöter och frågar om saker och ting. Och vet man ingenting så kan man ju ifrågasätta om vi överhuvudtaget behöver ha nämnden, säger han.

Annons

"När det gäller barnens boende är bedömningen att för barnens bästa är det att bo kvar i familjehemmet", står det i kommunens svar till Ivo. Och mycket riktigt har Ivo avslutat ärendet med bedömningen att barnen bör bo kvar i sitt nuvarande familjehem.

– Jag tycker det är konstigt hur man fortsätter att hantera fallet. När man har konstaterat i så många instanser att det gjorts fel, säger Eva.

I somras dömde Borås tingsrätt två tjänstemän samt Ann Hjertén (S), tidigare ordförande i socialutskottet, till dagsböter för tjänstefel i det uppmärksammade fallet. Hjertén, som då inte ville kommentera domen, överklagade till hovrätten. Men nekades nyligen prövningstillstånd.

Per-Johan Thörn
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons