Annons

Marks kommun vill fylla de bruna soptunnorna

Kampanjen "Gör det inte svårare än vad det är" ska få Markborna att sortera mer matavfall. Syftet är att återanvända avfallet mer effektivt.
– Det är bättre att gör biogas av matavfallet än att bränna det, då får man ut mer energi, säger Rakel Martinsson, ingenjör på teknik- och serviceförvaltningen.
Mark • Publicerad 20 februari 2019
Marks kommun hoppas att Markborna ska sortera mer matavfall framöver.
Marks kommun hoppas att Markborna ska sortera mer matavfall framöver.Foto: Karin Samuelsson

Vid den senaste mätningen som gjordes i Mark var en femtedel av det som slängdes i den gröna tunnan matavfall. Det borde i stället ha slängts i den bruna tunnan för att återanvändas mer effektivt och inte bara eldas upp och bli värmeenergi.

– På nationell nivå har man sagt att matavfall ska gå till biologisk återvinning för att man ska få drivmedel i form av biogas och gödningsmedel i form av biogödsel, säger Rakel Martinsson.

”Vi är relativt duktiga här, men vi har ändå en bit kvar.”
Annons

I framtiden finns det risk att det blir brist på exempelvis fosfor och med biogödsel vill kommunen ta man tillvara viktiga ämnen.

– I exempelvis bananskal och äppelskruttar är det ju lika mycket näringsämnen som det var i det ätbara, och likaså i rena matrester, allt det försvinner ju om det bara eldas upp.

Rakel Martinsson, Marks kommun
Rakel Martinsson, Marks kommunFoto: BORAS TIDNING

Marks kommun är med i ett nätverk som ska leda till ökad sortering och minskat avfall och det är tillsammans med det nätverket som man gör kampanjen.

– Vi hade ju aldrig kunnat göra den här satsningen själva men i och med nätverket blev det lätt att haka på, säger Rakel Martinsson.

I Marks kommun har man samlat in matavfall sedan 90-talet medan andra kommuner i nätverket håller på att starta upp den delen nu.

– Vi är relativt duktiga här, men vi har ändå en bit kvar, säger Rakel Martinsson.

”Nu hoppas vi att det åtminstone blir diskussion och att medvetenheten ökar.”

Marks kommun gör plockanalyser vart tredje år och det var vid en sådan 2017 som det konstaterades att en femtedel i de gröna tunnorna i stället borde slängas i de bruna. Kommunen kommer inte att göra någon mätning före och efter kampanjen utan väntar in nästa ordinarie mätning för att mäta kampanjens effekt.

– Analyserna är väldigt kostsamma så det känns inte rimligt att lägga så mycket pengar på en ny mätning, nu hoppas vi att det åtminstone blir diskussion och att medvetenheten ökar, säger Rakel Martinsson.

Kommunen ser också gärna att fler frågor kommer i ljuset tack vare kampanjen.

– Det allra viktigaste är ju egentligen att man minskar matavfallet, men om man av någon anledning måste slänga mat så är det ju väldigt bra att man gör det i matavfallet, säger Rakel Martinsson.

Kampanjen kommer att synas på de fyra sopbilarna som rullar i kommunen och har kostat totalt 20 000 kronor.

Malin LarssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons