Annons

Marks gymnasium ändrar sig om orienteringsprogram

I höstas ansökte Marks gymnasium om att inrätta ett nationellt program för orientering på skolan.
Men efter att Svenska orienteringsförbundet sagt ja så drar nu skolans ledning tillbaka ansökan.
Mark • Publicerad 7 februari 2014
Foto: Sandra Nordin

– Det faller på tajmingen, säger Inger Strömberg, rektor på idrottsgymnasiet.

I dag finns det två riksidrottsgymnasium, RIG, för orienterare i landet. Men Svenska orienteringsförbundets förhoppning är att siffran ska gå från två till fem innan år 2020. De vill gärna ha en skola i Västergötland och Mark var redan från början intresserade.

Annons

Mark sökte RIG-utbildningen, men höll dock inte för att bli ett RIG ännu. Istället hade skolan chans till ett nationellt program, som de valde att ansöka om. Efter både kontroller och tester så fick skolan förra veckan ett glatt besked från orienteringsförbundet. De rekommenderades att starta ett nationellt program, 18 platser med start 2015.

– Men då hade vi precis fått veta att skolans ledning valt att dra tillbaka ansökningen av ekonomiska skäl. Frågan är om beslutet är taget på rätt nivå? Det här är något som berör hela kommunen så då borde väl nämnden vara med och ta beslutet? säger Malin Persson.

I dag går det fyra elever på skolans lokala orienteringsprogram. Enligt lärarna i ämnet så finns det bara ett alternativ för att få ha kvar programmet och det är att växa.

– Om vi blir ett nationellt program så kan vi dels ha kvar elever från området men även locka hit elever utifrån. I höst startar Marks gymnasieskolan RIG i basket, och det finns stora möjligheter att kunna samordna de båda idrottsutbildningarna, säger Malin Persson.

Läs mer i fredagens BT eller i e-bt.

Joel Engblom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons