Annons

Markborna största miljögrisarna

Markbor grisar ned mest kring återvinningsstationer i Sjuhärad.
Mark • Publicerad 9 december 2008
Återvinningsstationen på Industrigatan städas tre gånger i veckan. Lennart Carlson samlar oftast ihop ett fullastat flak med avfall som har dumpats på fel plats.
Återvinningsstationen på Industrigatan städas tre gånger i veckan. Lennart Carlson samlar oftast ihop ett fullastat flak med avfall som har dumpats på fel plats.Foto: Hannele Parviainen

– Vissa kommuner utmärker sig, och Mark hör tyvärr till dem, säger Håkan Wennersten, regionchef för FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Folk dumpar både hushållsavfall och grovsopor vid återvinningscentralerna, trots att det är förbjudet.

Annons

Parkarbetarna Lennart Carlsson och Tommy Lindberg från Marks kommun åker runt i Kinna, Skene och Fritsla på måndagar och städar vid återvinningscentralerna. De brukar få ihop flera lass med skräp som ligger bredvid containrarna.

– Folk är väldigt slarviga. Vi brukar hitta allt möjligt: byggavfall, frigolit, hushållsmaskiner? , säger Lennart Carlsson.

Även de som lämnar ”rätt avfall” borde bättra sig, enligt parkarbetarna.

– Det händer ofta att folk lämnar återvinningsbart material i kassar på marken – trots att det inte är fullt i containrarna. De är helt enkelt för lata för att ta sig tid att stoppa in grejerna, säger de.

Kinnabon Sonny Jansson hittade i helgen en isärskruvad soffgrupp vid återvinningsstationen på Industrigatan i Skene.

– De har tagit sig tid att transportera soffan, men valt att dumpa den på fel ställe, konstaterar Sonny Johansson.

Han begriper inte hur folk tänker.

– Det är rena ynkedomen att bära sig åt på det här viset när det är gratis att slänga skräp vid Skene skog, säger Sonny Jansson.

FTI:s personal åker och städar två gånger i veckan vid de flesta återvinningsstationer. På Industrigatan låg det glas, plast, kartonger, tidningar och grovsopor på marken när personalen kom dit förra tisdagen och torsdagen.

– Jag vet inte vad vi kan göra åt de notoriska miljöbovarna. På något sätt borde vi tuffa till oss, men vi mäktar inte med det i dagsläget, säger Håkan Wennersten.

Annons

Fram till 2007 anlitade FTI så kallade soppoliser som undersökte feldumpade sopor för att försöka hitta adresslappar och andra spår som avslöjade syndaren. 100 personer dömdes för miljöbrott under de cirka 3,5 år som satsningen pågick.

– Soppoliserna gjorde att de allra flesta fick upp ögonen för att det är fel att dumpa skräp hur som helst. Fast det blev kostsamt för oss och vi tycker inte riktigt att det är vår uppgift att agera polis, säger Håkan Wennersten.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons