Annons

Markbo åtalas efter jättebeslag av knark

Nu kommer åtalet efter det jättebeslag av amfetamin som polisen gjorde på en rastplats utanför Blidsberg i somras. En 56-årig Markbo åtalas för grovt narkotikabrott tillsammans med tre andra.
Mark • Publicerad 3 september 2010
Efter ett omfattande spaningsarbete kunde Markbon gripas. Infälld bild visar väskan med amfetamin.
Efter ett omfattande spaningsarbete kunde Markbon gripas. Infälld bild visar väskan med amfetamin.Foto: Polisen

Det var i juni som polisen genom bland annat långvarig telefonavlyssning och spaning förstod att något stort var på gång.

Med hjälp av den danska polisen observerades hur en 39-årig polack tog sig in i Danmark via Rödby och sedan vidare mot Sverige. I bagaget ska han ha haft drygt 18 kilo amfetamin – med den 56-årige Markbon som köpare.

Annons

I Sverige ska sedan två kvinnor – 48 och 63 år gamla från Jönköpingtrakten – ha blandats in. Enligt utredningen var det Markbon som kontaktade den yngre kvinnan och hennes uppgift skulle vara att transportera narkotikan. Men hon hade ingen bil och ska då ha bett 63-åringen om skjuts.

Efter en lång väntan vid en rastplats utanför Blidsberg dök så en utländskregistrerad bil upp och kvinnorna fick en väska som de lade i baksätet.

Vad de inte visste var att flera poliser spanade på dem och strax efteråt skedde gripandet. I väskan fanns 18 kilo amfetamin.

Den äldre kvinnan som körde bilen hade tidigare varit övervakare och fungerat som familjehem åt den yngre kvinnan. Den yngre bedyrade i förhör att den äldre kvinnan inte vetat vad syftet med resan var.

– Hon frågade vad det var i väskan och jag sa att vi tar det sen, berättade 48-åringen.

48-åringen säger att hon ”nog” själv förstod att det var narkotika hon skulle hämta.

I samband med tillslaget avlossade polisen två skarpa skott.

Polacken greps senare samma dag och Markbon anhölls i sin frånvaro och greps ett par dagar senare. Båda nekar till inblandning.

18 kilo amfetamin är värt mer än fem miljoner kronor.

– Personligen känner jag inte till något större beslag av amfetamin i våra trakter, sa kammaråklagare Mats Jansson till BT i samband med gripandet.

Annons

Alla fyra åtalas nu för grovt narkotikabrott och sitter häktade i väntan på rättegång.

I förundersökningen finns mängder av telefonsamtal och SMS där parterna tycks diskutera narkotikaaffärer och polisens förehavanden.

”Massa knas poliser här. Kom inte hit.” varnar Markbon i ett SMS.

”Allt har gått åt helvete. Jag älskar dig” säger den polska mannen i ett samtal till sin flickvän efter att han förstått att de blivit avslöjade.

Vid husrannsakning hos Markbon hittades bland annat stora summor kontanter.

Markbon är förutom jätteaffären misstänkt för tre andra narkotikabrott. I Bollebygd ska han ha sålt 444 gram amfetamin till en annan man och på en campingplats i Falkenberg ertappades han med nästan ett hekto narkotika och en halv miljon kronor i kontanter.

Victoria Ramalho
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons