Annons

Mark försvarar avstängning

Den fällande domen tas som en bekräftelse på att det var rätt att stänga av flickorna, som överföll en skolkamrat på Marks gymnasium i december.
Mark • Publicerad 30 mars 2010

– Jag är övertygad om att vårt beslut skickar positiva signaler till alla elever om att här kan de känna sig trygga. Det råder nolltolerans mot kränkningar, säger tillförordande utbildningschefen Hans Enckell.

Han drar paralleller till riksnyheten om Bjästaskolan, där hela vuxensamhället i stället stöttade förövaren som våldtog två skolflickor.

Annons

– Även om händelserna ligger långt ifrån varandra så är sakfrågan densamma. Fast vi har agerat precis tvärtom, säger Hans Enckell.

Efter överfallet i Mark beslutade utbildningsnämnden, efter en intern utredning, att stänga av fyra kvinnliga elever hela vårterminen.

Trots att åklagaren senare valde att inte åtala en av dem, står skolledningen fast vid sitt beslut.

Två av tjejerna valde att självmant sluta på skolan.

De andra två tog strid och fick efter beslut i länsrätten tillstånd att gå kvar i väntan på brottsdomen (som kom i fredags, se faktaruta). De var tillbaka i skolan efter ungefär en månad.

Så länsrätten saboterade er kraftfulla markering?

– Sabotage kanske är fel ord, men vi är väldigt besvikna på den långa handläggningstiden. Det bästa för alla inblandade hade varit ett snabbt besked, säger Hans Enckell.

Utbildningsnämnden avvaktar nu vad rätten säger om avstängningarna.

Bakgrund

BT har berättat flera gånger om flickan som blev trakasserad och misshandlad sedan hon vittnat i ett våldtäktsmål.

I fredags dömde Borås tingsrätt en 16-årig kvinnlig elev till ungdomstjänst i 100 timmar för grov misshandel. Hon slog bland annat offret i bakhuvudet med en ett kilo tung plåtbit.

I samförstånd med två andra flickor har hon också trakasserat och hotat offret. Samtliga döms därför för övergrepp i rättssak.

Påföljden för de andra flickorna, 17 respektive 18 år gamla, blev samhällstjänst i 100 timmar respektive ungdomstjänst i 25 timmar.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons