Annons

Lärlingar kan få plats

Blivande plåtslagare, snickare, målare eller hantverkare kan i framtiden få sin utbildning i Mark.
Mark • Publicerad 26 februari 2009
Jonatan Henriksson går i trean på industriprogrammet. Han visar för rektor Staffan Johansson ritningen på en produkt som ska svarvas i CNC-maskinen.
Jonatan Henriksson går i trean på industriprogrammet. Han visar för rektor Staffan Johansson ritningen på en produkt som ska svarvas i CNC-maskinen.Foto: Hannah Larsson

Skolverket har godkänt 21 lärlingsplatser till gymnasiet.

Marks gymnasium ansökte om 35 platser till nya lärlingsutbildningen. På grund av det stora intresset från alla landets gymnasier, fick man nöja sig med 21.

Annons

Redan till höstterminen startar Marks satsning på lärlingsplatser i praktiska yrken. Fem platser vigs till omvårdnadsprogrammet, resten får industriell eller hantverksinriktning.

– Jag har talat med företag inom olika branscher, markberedning, finsnickeri, textilteknik, vaktmästeri, plåtslageri, golvläggeri samt hantverk, säger rektor Staffan Johansson. Responsen har varit bra, företagen är mycket tillmötesgående.

Halva utbildningen är teoretisk med kärnämnen som läses på skolan. Den andra halvan är praktik på företaget. Totalt blir det 2 500 gymnasiepoäng.

– Vi kommer att ha en handledare på skolan som kontinuerligt träffar arbetsplatsens handledare. Det är skolan som sätter betyg på eleven i samråd med handledaren.

Handledaren får utbildning på gymnasiet. Företagen som tar emot elever från skolan, får 25|000 kronor från regeringen. Det berättade statsminister Fredrik Reinfeldt som i går besökte Borås praktiska gymnasium. Sammanlagt satsar staten 515 miljoner under tre år på lärlingsplatser.

– Företagen ser lärlingar som ett sätt att trygga personaltillgången, särskilt i en ekonomisk tillgång är det viktigt att satsa på utbildning så att man kan haka på när det börjar rulla igen, menar Staffan Johansson.

Intresset för praktiska gymnasieutbildningar har varit stort på senare år.

– Vi har haft fullt på fordons-, bygg-, el- och industriprogrammen. De eleverna har fått söka sig till skolor i Borås och Varberg.

Staffan Johansson säger att tappet av elever till andra skolor är litet.

– Få elever söker skolor i andra kommuner om vi själva erbjuder programmet.

Annons

Eleverna själva verkar positiva. Linnea Karlsson på industriprogrammet (IP) tar studenten i vår:

– Jag hade valt lärlingsutbildningen med en gång. Man lär sig otroligt mycket på arbetsplatsen, det finns alltid någon att fråga eftersom man är ensam som elev.

Jonatan Henriksson håller med:

– Jag valde IP för jag tycker inte om att sitta i skolbänken hela dagarna.

Hannah Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons