Annons

Lärarna gav Marks politiker underkänt i skoldebatten

Föräldrarna uteblev nästan helt, men ett 30-tal lärare tog chansen att ställa politikerna mot väggen vid gårdagskvällens skoldebatt.
Mark • Publicerad 10 september 2010
Mauricio Guerrero och Lisa Danielsson från Tingvallaskolans särskola, här i samspråk med Vänsterpartiets Emil Persson, behöver mer pengar till läromedel. ?Årets pott är redan slut?, säger de.Anna-Märta Johansson vill ha mer pengar till småskolorna. Gunnar Nilsson (S) till höger.
Mauricio Guerrero och Lisa Danielsson från Tingvallaskolans särskola, här i samspråk med Vänsterpartiets Emil Persson, behöver mer pengar till läromedel. ?Årets pott är redan slut?, säger de.Anna-Märta Johansson vill ha mer pengar till småskolorna. Gunnar Nilsson (S) till höger.Foto: Hannele Parviainen

– Jag vill veta om partierna tänker agera för att rädda kvar de små skolorna. Med den här resursfördelningsmodellen överlever vi inte, säger Anna-Märta Johansson, lärare på Fotskälskolan.

Personalen har förgäves vädjat om extra pengar vid flera tillfällen. De anser att nuvarande beräkning gynnar skolor med minst två parallellklasser.

Annons

– Föräldrar i Fotskäl är så missnöjda nu att de funderar på skolstrejk, säger Anna-Märta Johansson som tycker att hon inte fick något gehör den här gången heller av barn- och ungdomsnämndens ordförande Gunnar Nilsson (S).

Specialpedagogen Lisa Danielsson och lärarassistenten Mauricio Guerrero, som jobbar på Tingvallaskolans särskola, var också besvikna.

– Särskolan nämndes inte alls vid paneldebatten. Frågan är inte ens på tapeten när lärarfacken väljer angelägna ämnen, konstaterar de.

Det var nämligen på fackens initiativ som politikerna grillades om sina ambitioner så här i valtider. Lärarna är förbannade och slitna eftersom skolorna i Mark tvingats till ett riktigt stålbad i samband med en femprocentig besparing hösten 2009.

Och visst var partierna rörande överens om att nu ska det satsas på skolan – om än med skiftande metoder. Några exempel:

Vänsterblocket utlovar 30 miljoner extra till skolan i Mark, varav 16 miljoner till ökad lärartäthet i grundskolan, vid en röd-grön valseger i riksdagen.

Centerpartiet vill stimulera företagsamhet, vilket leder till ökade skatteintäkter som kan användas i skolan.

Kristdemokraterna vill stärka vårdnadsbidraget så att fler föräldrar har råd att stanna hemma längre, vilket automatiskt minskar barnkullarna i förskolan.

Folkpartiet vill att lärare får använda sin tid och kompetens till att vara pedagoger, och inte ägna sig åt administration och kringsysslor.

Markbygdspartiet, Miljöpartiet och Moderaterna deltog också i skoldebatten.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons