Annons

Laddat informationsmöte om socialskandalen i Mark

Fruktansvärt och oacceptabelt. Vid informationsmötet för allmänheten fördömde kommunledningen socialnämndens hantering.
Mark • Publicerad 15 oktober 2010
En man föreslog att tjänstemännen skulle sätta upp en skylt på kontoret med budskapet ?Vi jobbar för medmänniskor.?
En man föreslog att tjänstemännen skulle sätta upp en skylt på kontoret med budskapet ?Vi jobbar för medmänniskor.?Foto: Zandra Erikshed
Haleh Lindqvist betonade att det aldrig får ske igen och att kommunen härifrån ska jobba med transparens.
Haleh Lindqvist betonade att det aldrig får ske igen och att kommunen härifrån ska jobba med transparens.Foto: Zandra Erikshed
Erkki Kunigas är en av dem som har drabbats. ?Jag blev hemlös genom socialens slarv och nonchalans. Men i dag är sista dagen på mitt gamla liv. I morgon har jag ett möte med soc, då är det ett nytt oskrivet blad?.
Erkki Kunigas är en av dem som har drabbats. ?Jag blev hemlös genom socialens slarv och nonchalans. Men i dag är sista dagen på mitt gamla liv. I morgon har jag ett möte med soc, då är det ett nytt oskrivet blad?.Foto: Zandra Erikshed

Men man blickade även uppåt, framåt.

Ett hundratal personer slöt i går kväll upp för att ta del av kommunens information kring Socialstyrelsens allvarliga kritik mot socialnämnden. Fler stolar fick bäras in i Kinnaborgsalen som var full av kommuninvånare, politiker och tjänstemän.

Annons

Kommunledningen skrädde inte orden för att visa att man förstod allvaret i kritiken. Kommunfullmäktiges ordförande Kjell Hugosson (S) bad om ursäkt å alla förtroendevaldas vägnar och kommunchef Haleh Lindqvist betonade att det aldrig får upprepas.

– Många som har drabbats är ledsna, arga, förbannade. Jag kan inte lova 110 procent men jag kan lova 99 procent att det ska rättas till och inte hända igen, sa kommunchef Haleh Lindqvist.

När ordet släpptes fritt var det flera i publiken som var kritiska till att handläggarna får sitta kvar. En man som har varit i en vårdnadstvist i två år menade att det blir aldrig någon förändring om inte personalen byts ut. Socialchef Magnus Andersson menade att problemen framförallt beror på systemfel, inte enskilda personer.

– Vi är garantin för att handläggarna ska ta rätt beslut. Vi ska kvalitetssäkra besluten, sa Haleh Lindqvist och lovade att de ska ha större inblick i handläggarnas arbete från och med nu.

Socialchef Magnus Andersson förklarade att misshanteringen kom ur en kultur inom socialnämnden att formalia och dokumentation inte var så viktigt.

Henry Sandahl (MBP) tryckte på att politikerna behöver granska tjänstemännen så att sådana kulturer inte kan uppstå.

– Haleh Lindqvist kommer gå till historien som en kommunchef som fick ordning på rättsrötan i kommunen, sa Sandahl och en spontan applåd bröt ut.

Erkki Kunigas överlämnade barnkonventionen till kommunledningen.

– Jag blev hemlös genom socialens slarv och nonchalans. Från och med nu bildar vi med dessa dyrköpta erfarenheter en grupp som ni kan se som en resurs för att komma tillrätta med problemen. Det får inte hända igen.

Bakgrund

Såväl Länsstyrelsen som Socialstyrelsen har kraftigt kritiserat socialtjänsten i Mark för sitt sätt att hantera hjälpsökande.Det handlar om utbredda brister: bristande kompetens, dålig kvalitet och dålig rättssäkerhet bl. a.

Efter kritiken har två chefer stängts av och två politiker avgått: socialnämndens ordförande, Owe Eglinger (S), och socialutskottets ordförande, Ann Hjertén (S).

Nu utreder en konsult orsakerna och hur länge socialtjänsten brustit i sitt arbete. Dessutom ska alla ärenden som rör unga utredas på nytt för att se om fler fel begåtts.

Zandra Erikshed
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons