Annons

Laddad konflikt om stall

En känsloladdad konflikt pågår just nu mellan Marks kommun och två hästägare i Kinna.
Mark • Publicerad 4 maj 2008
Katarina Carlsson är juridiskt ombud för hästägarna som hamnat i konflikt med kommunen. Hon menar att miljönämnden tolkar reglerna alldeles för snävt, istället för att se till hästarnas välbefinnande.
Katarina Carlsson är juridiskt ombud för hästägarna som hamnat i konflikt med kommunen. Hon menar att miljönämnden tolkar reglerna alldeles för snävt, istället för att se till hästarnas välbefinnande.Foto: Magnus Pettersson

Kommunen anser att stallet är för litet och har – för några centimetrars skull – drivit saken ända upp i kammarrätten.

– De pratar om mått medan vi pratar om djurens välfärd, säger Katarina Carlsson som är parets juridiska ombud.

Annons

Hon är också svärdotter till hästägarna Siv och Leif Karlsson. Tvisten med kommunen har blivit deras gemensamma sak.

– Vi är gamla och tycker att det här är väldigt jobbigt. Vi har aldrig bråkat med myndigheter förut, säger Siv.

Allt började hösten 2006 då kommunens djurinspektörer gjorde ett besök i stallet i Stämmemad. Vid tidpunkten bodde där tre hästar (nu är de två sedan åldern tagit ut sin rätt på varmblodet Isolde).

Krävde åtgärder

Ingenting tydde på att hästarna for illa, men inspektörerna hade att anmärka på måtten i stallet. Det var för lågt i tak, stalldörrarna var inte tillräckligt stora och en hästbox var för liten. Miljönämnden i Mark krävde att åtgärder skulle vidtas (se separata uppgifter), till exempel att hästen Filippas box skulle byggas om.

– De sa att hon inte kunde stå upprätt i stallet. Men hur kan de säga det när de bara sett henne utomhus, säger Katarina Carlsson.

Makarna Karlsson ansåg sig varken ha ekonomi eller ork till att påbörja en ombyggnad av stallet och överklagade kommunens beslut. Stämmemadsborna fick rätt av länsstyrelsen och därefter också av länsrätten. Kommunen har överklagat båda gångerna och nu ska fallet upp i kammarrätten.

Se till helheten

Miljönämnden anser att saken är viktig för att djurinspektörerna ska veta hur exakt de ska tolka de måttföreskrifter som finns för stallar.

Katarina Carlsson menar att man istället ska göra en helhetsbedömning och ta fasta på att djuren har det bra på gården. Kommunens strävan efter en vägledning kan komma att drabba hennes svärföräldrar hårt.

Annons

– Om inte taket höjs måste Filippa slaktas. Då måste de göra sig av med Enok också, eftersom en häst inte får stå ensam. Siv blir ledsen bara vi pratar om det, säger Katarina.

Magnus Pettersson

Upprinnelsen till konflikten

Takhöjden i hästen Filippas box (229,5 cm) uppfyller inte jordbruksverkets måttföreskrifter. Det saknas enligt kommunen 18 centimeter. Hästens mankhöjd uppges vara 165 centimeter.

Stalldörrarna är inte tillräckligt breda och höga. Enligt jordbruksverkets allmäna regler bör en utgång vara 1,5 x 2,2 meter för att fungera som utrymningsdörr. Den största dörren på gården är 1 x 2 meter.

Varmblodet Isoldes box är 7,45 kvadratmeter stor. Enligt jordbruksverkets måttföreskrifter ska den vara 8 kvadratmeter. För att uppfylla kraven behöver boxen förlängas med cirka 20 centimeter.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons