Annons

Kvinnojour och socialtjänst rustar inför hösten

I och med att fler håller sig hemma finns en oro för ökat våld i nära relationer. Trots en lugn vår satsar nu både kommunen och kvinnojouren i Mark på extra beredskap inför hösten.
– Vi är bekymrade för att det ska blomma upp längre fram, säger Annette Eriksson, enhetschef vuxenheten på socialförvaltningen.
Mark • Publicerad 30 juli 2020
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Både Annette Eriksson och kvinnojouren i Marks ordförande Marie Halldén Heidemann säger att våren varit oväntat lugn. Färre våldsutsatta än normalt har sökt hjälp, men det innebär inte att våldet inte finns.

– Det finns såklart en stor oro när personer isoleras tillsammans med den som utsätter en för våld. I sommar har det ökat lite och nu har vi ungefär lika många som söker hjälp som förra året vid den här tiden, säger Annette Eriksson.

Annons

Varje höst satsar socialförvaltningen på något område att utveckla, och i år handlar det om att sprida information om just våldsutsatthet.

– Vi vill sprida kunskap till invånare och anställda på kommunen, så att man vet vart man kan vända sig, vare sig man är våldsutsatt själv eller misstänker att någon annan blir det.

Marie Halldén Heidemann tror att färre sökt sig till kvinnojourerna under våren på grund av begränsat handlingsutrymme.

Marie H Heidemann, ordförande kvinnojouren i Mark
Marie H Heidemann, ordförande kvinnojouren i MarkFoto: Privat

– Kvinnorna som kommer till oss har ofta inte ens möjligheten att träffa vänner, eftersom de lever under sådan kontroll. Nu när delar av skolan varit stängd minskar utrymmet ytterligare, både för de som själva går vuxenutbildning och för de som i vanliga fall får gå ut för att hämta och lämna barn.

”Det viktigaste är att agera och inte bara blunda och gå vidare, det är allas medborgerliga ansvar.”
Marie Halldén Heidemann

Inför hösten planerar därför kvinnojouren dels att starta upp en chatt för lättare kontakt om man inte kan ringa, dels att hålla öppet en kväll i veckan för rådgivande samtal.

– Många har otrygga anställningar eller arbetar hemma nu, då är det svårt att komma under våra vanliga öppettider, säger Marie Halldén Heidemann.

Vad ska man göra om man misstänker att någon i ens närhet blir utsatt för våld?

– Hör man bråk och dunkar ska man ringa polisens nummer 114 14 för vidare rådgivning. Man kan också lämna anonyma tips till socialtjänsten, eller ringa till oss på kvinnojouren för rådgivning. Det viktigaste är att agera och inte bara blunda och gå vidare, det är allas medborgerliga ansvar.

Akiko AhlstrandSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons