Annons

Kritiserar socialen för bristande stöttning

För ett år sedan kom Marilyn hem till familjen i Mark, efter att ha varit fast hos IS i nio månader. Nu kritiseras socialtjänsten i Marks kommun för att inte gett flickan rätt stöd.
Mark • Publicerad 15 februari 2017
Den 16-åriga flicka från Mark som fritogs från IS blev en nyhet över hela världen. Familjens öde filmades och visades i en SVT-dokumentär i julas.  Flickan och familjen har enligt flera experter inte fått det stöd de behöver för att kunna bearbeta sina upplevelser.
Den 16-åriga flicka från Mark som fritogs från IS blev en nyhet över hela världen. Familjens öde filmades och visades i en SVT-dokumentär i julas. Flickan och familjen har enligt flera experter inte fått det stöd de behöver för att kunna bearbeta sina upplevelser.

Familjens öde visades i SVT-dokumentären Ensamma mot IS i julas. Där visades kampen att få rätt hjälp och stöd för att kunna gå vidare. Genom kontakterna med socialtjänsten i Mark fick flickan plats på ett behandlingshem för unga mödrar, men hon återvände strax till familjen.

– Det diskuterades olika möjligheter efter det, men det blev inga konkreta åtgärder direkt. Problemet är att det inte finns någon handlingsplan för att ta hand om människor som kommer från krigssituationer. Man måste ha i åtanke att det är ett barn som hamnade i helvetet på jorden, säger flickans pappa Pasi till BT.

Annons

SVT Nyheter Väst berättade nyligen att flera experter menar att kommunen misslyckats med att ge dem rätt stöd. En av dem lokalpolisområdeschefen i Borås Tomas Jansson, vars personal stått i kontakt med familjen.

– Vi har träffat kommunen och erbjudit vår stöttning och vi har pekat på flickans behov av hjälp utifrån att hon varit med om hemska saker, säger han till BT.

Jansson säger att hjälpen som erbjöds inte var tillräcklig och att kommunen inte tagit till sig råd från experter på området.

– Det är väldigt komplext att ta hand om en person som blivit utsatt för det som hon blivit. Jag har full förståelse för att kommunen inte haft kompetensen att hantera det. Men har man inte kompetensen så får man skaffa sig den. De borde ha tagit till sig råden de fick från den nationella samordnaren för att flickan skulle klara övergången till ett vanligt liv, säger Jansson.

Familjen sökte under förra året stöd hos Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Yassin Ekdahl. Han säger till SVT att han var med på flera möten med familjen och Marks socialtjänst och att han tycker det är sorgligt att familjen inte får den hjälp de behöver och har rätt till.

– Samtidigt ska man vara lite rättvis inför en sådan situation. Det är en komplex fråga som kommunen aldrig jobbat med. Det finns en rädsla att göra fel och i många fall gör man ingenting och då har man inte gjort något fel, säger han till SVT.

Flickans pappa Pasi säger att kontakterna med socialtjänsten inte rörde sig framåt, därför anmälde de kommunen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

– Vi tyckte att vi bara trampade vatten, handläggare byttes ut och då var vi tillbaka på ruta ett igen. Vi frågade oss om det är såhär det ska gå till och anmälde därför kommunen till IVO.

IVO bedömde att socialtjänsten erbjudit hjälp till familjen i enlighet med lagen och avslutade ärendet i november.

– IVO:s bedömning är att de avslutar ärendet och det är ett gott betyg. Sedan kan man självklart alltid göra mer. Insatserna bygger på samarbete och dialog mellan familjen och socialtjänsten och där kan vi bli bättre, säger socialchefen Bahman Alami och tillägger:

Annons

– Den viktigaste uppgiften i de här ärendena är att ha dialog och försöka stötta individen och familjerna.

I dagsläget har familjen och socialtjänsten ingen aktiv kontakt. Marilyn går i skolan och hennes son har fått barnomsorg. Pasi säger att de fortfarande hoppas kunna få hjälp.

– Vi har sökt och söker fortfarande med ljus och lykta efter olika alternativ. Om kommunen kan komma fram till ett vettigt förslag så är vi öppna för dialog.

Hur känner ni kring kontakten med kommunen?

– Jag har en viss förståelse för att myndigheter inte vet vad de ska göra. Men känslan är att kommunen tänker: det här är så komplicerat och så svårt att om vi inte gör någonting så kanske föräldrarna glömmer det med tiden, säger han.

Fakta

Detta har hänt

I maj 2015 försvann den då 15-åriga gravida flickan, föräldrarna efterlyste henne. I juni hörde hon av sig från Syrien, dit hon tagit sig med dåvarande pojkvännen. Då började en niomånaderskamp för föräldrarna att få hem dottern och barnet som hon fött när hon satt fånge hos terrororganisationen IS.

Joel EngblomSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons