Annons

Kort sommar för många katter

Katten Svea bor på Kattstugan i Istorp, som är ett hem till förmån för hemlösa djur och då främst katter. Hon hittades tillsammans med sin syster och tre halvvuxna kattungar i en kartong.
Mark • Publicerad 16 augusti 2014
Vissa katter håller sig på sin kant ? medan andra kommer bra överens.
Vissa katter håller sig på sin kant ? medan andra kommer bra överens.Foto: Johanna Rapp
En katt kan leva i upp till 20 år ? därför ska man aldrig skaffa en katt om man inte räknar med att kunna ta hand om den länge.
En katt kan leva i upp till 20 år ? därför ska man aldrig skaffa en katt om man inte räknar med att kunna ta hand om den länge.Foto: Johanna Rapp
Kring Kattstugan finns det inte bara katter, utan även hundar och andra djur. Både egna och hundar som också söker nya hem.
Kring Kattstugan finns det inte bara katter, utan även hundar och andra djur. Både egna och hundar som också söker nya hem.Foto: Johanna Rapp
Bonita är väldigt skygg mot främlingar och hon bits och river om någon okänd kommer för nära. Hon har levt minst två vintrar ensam ute i skogen.
Bonita är väldigt skygg mot främlingar och hon bits och river om någon okänd kommer för nära. Hon har levt minst två vintrar ensam ute i skogen.Foto: Johanna Rapp
De här katterna håller sig gärna för sig själva, och behöver lite tid innan de kan bekanta sig med främlingar.
De här katterna håller sig gärna för sig själva, och behöver lite tid innan de kan bekanta sig med främlingar.Foto: Johanna Rapp
Tina Karlsson tillsammans med katten Sune som hoppas hitta ett nytt hem.
Tina Karlsson tillsammans med katten Sune som hoppas hitta ett nytt hem.Foto: Johanna Rapp

– Det var kallt ute och de var insmorda i sin egen avföring. De var rädda, men glada att slippa kartongen, säger Tina Karlsson som driver Kattstugan.

Ungarna och systern har nu lämnat Kattstugan, men Svea är ännu kvar och väntar på att hitta ett nytt hem.

Annons

Men hon är inte ensam. Sammanlagt bor 26 katter där nu och många av dem har varit hemlösa katter, som lämnats kvar av familjer som haft katten på sommarstället och lämnat den när det är dags för att åka tillbaka till stan igen.

– Det är inte riktiga kattungar, utan kanske ett halvår – typiska sommarkatter. Folk kan skylla på att de helt plötsligt blivit vansinnigt allergiska, precis när de ska åka på semester.

Tina berättar att många också hittas i skogen, antingen öde eller i anslutning till olika sommarboenden.

– Folk kör ut dem i skogen och vänder. Då kan de antingen komma vandrandes hungriga, eller hittas av privatpersoner. De sitter också ute vid sommarstugor, eftersom de stannar kvar där de är vana att få mat. Förut körde jag runt i bil och då hittade man katter som satt kvar vid igenbommade sommarhus, säger Tina Karlsson.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller i eBT.

Sälj aldrig katten billigt, om man inte känner personen man säljer till.

Om man inte tänkt använda sin katt för avel bör den kastreras så tidigt som möjligt för att förhindra oönskade kullar.

Id-märk katten, antingen i form av en tatuering i örat, eller genom chipmärkning. Om katten har halsband är det också bra.

Ha en bra försäkring på katten.

Skaffa aldrig en katt om man inte räknar med att ta hand om den i minst 15 år. En katt kan bli runt 20 år.

Källa: Djurskyddet

Johanna Rapp
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons