Annons

Konstgillet 50 år

De största namnen från konstlivet i Mark finns på plats när utställningen Konst 50 slår upp dörrarna i Kinnaborgssalen i helgen för att fira Marks konstgilles 50 år.
Mark • Publicerad 19 april 2008
Thage Folkessons "Asemblage" är ett montage av funna föremål, som tjärpapp och en bit masonitskiva. Tekniken han använder kallas för objet trouve, vilket betyder just funna föremål. "Jag började med det för sju åtta år sedan för jag ville prova något nytt", säger han.
Thage Folkessons "Asemblage" är ett montage av funna föremål, som tjärpapp och en bit masonitskiva. Tekniken han använder kallas för objet trouve, vilket betyder just funna föremål. "Jag började med det för sju åtta år sedan för jag ville prova något nytt", säger han.Foto: Cecilia Lee Johansson

26 utställare och 50 verk. Det är första och enda gången som så många konstutövare från Mark visar sina verk i samma rum. I konstgillets jubileumsära.

– Det är en fin ide. Det här har aldrig förekommit förut, säger Per-Erik Ekelund, en av utställarna som berättar att han även var med och startade konstgillet för 50 år sen.

Annons

– Då var vi en fem–sex stycken, berättar han.

I dag har gillet cirka 200 konstintresserade medlemmar från hela kommunen.

– Det har varit trevligt i alla år och vi har haft många fina utställningar, säger Per-Erik Ekelund.

För att vara lite mer exakt, så har konstgillet haft nånstans omkring 200 utställningar.

– Det är klart att det har varit ett stöd att det visas bra konst i Mark. Det har hänt mycket under åren, och många nya förmågor har kommit fram. Under 1940-talet fanns inte mer än fyra fem utövande konstnärer och nu är det ju betydligt fler, berättar Per-Erik Ekelund.

– Det har varit inspirerande att få se andras verk, tillägger konstnärskollegan Thage Folkesson, som själv började visa sina verk tack vare Per-Erik.

– Jag gick en målarkurs som han hade och det var han som sa att jag borde börja ställa ut, berättar Thage Folkesson, och viskar sedan:

– Men min stora idol är Per-Erik, det har det alltid varit. Han är så bra!

Helgens utställning är kulmen på en utställning som började i februari. Då lånades de 50 konstverken i helgens utställning ut till arbetsplatser runt om i kommunen, allt från skolor till äldreboenden.

Först i går eftermiddag började verken hängas upp i Kinnaborgssalen på kommunhuset. Och det är en bred utställning som allmänheten kommer att få se men allt från målerier till textil, keramik och gips.

Annons

Hur känns det att fylla 50 år?

– Det är kul att det finns en förening som finns till för att egentligen bara ordna utställningar, säger Tor Udd, vice ordförande i Marks konstgille, som hoppas på ett fortsatt aktivt konstliv i kommunen även de kommande 50 åren.

Cecilia Lee Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons