Annons

Kommunen vill rädda hotade sopcentraler

Marks kommun tar strid för att rädda återvinningsstationen i Fotskäl.
Mark • Publicerad 24 januari 2008

– Jag gillar inte alls att ställas inför ett redan fattat beslut med så kort varsel, säger Bo Petersson (s), ordförande i teknik- och servicenämnden.

BT berättade i lördags att FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, beslutat att stänga återvinningsstationen i Fotskäl på grund av att avfallsmängden är för liten. Bo Petersson fick beskedet i onsdags och redan vid månadsskiftet ska stationen slås igen.

Annons

– Vi har lagt ner ett enormt arbete på att få en fungerande återvinning i kommunen och då får inte FTI rasera de ansträngningarna, säger Bo Petersson.

Han befarar att en stängning leder till att folk istället börjar slänga avfall i naturen. Därför beslutade teknik- och servicenämnden att blixtutreda vad det skulle kosta om kommunen tar över driften själv.

Ihåliga argument

Allra helst vill Petersson att FTI omprövar sitt beslut. Han tycker att argumenten för att stänga återvinningsstationen är ihåliga.

– De skyller på lång sträcka, men det är ju bara någon kilometer extra från Skene skog dit de ändå åker varje vecka, säger han.

FTI anför också att tidningspappret hinner mögla eftersom tömningarna sker så sällan på grund av liten avfallsmängd.

– Men då kan de väl ändå ha kvar stationerna med glas och metall?

Många orter drabbade

Många mindre orter runtom i landet riskerar nu att mista sin återvinningsstation. Bo Petersson tänker ta kontakt med politiska företrädare i andra kommuner, främst Sjuhärad, så att de gemensamt kan ställa krav på FTI.

Marks kommun har också skickat ett brev till FTI och vädjat att företaget åtminstone skjuter upp nedläggningen så att kommunen hinner ta ställning till om det finns möjlighet att driva stationen vidare i egen regi.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons