Kommunen öppnar upp sina gräsytor till lantbrukarna

Torkan har orsakat brist på djurfoder i stora delar av landet, så även i Mark. Nu ger kommunen lantbrukarna tillåtelse att slå gräs på allmänna ytor för att använda som foder.
Mark • Publicerad 11 juli 2018
Foto: Stefan Gustavsson / SvD / TT

Att sommarens torka ställer till det för djurägare är knappast någon nyhet längre. Den ovanligt långa perioden utan regn gör att boskapsdjur snart riskerar att stå utan föda. Flera kommuner, bland annat Göteborg och Västerås, har den senaste veckan börjat tillåta sina lantbrukarna att slå gräs på allmänna ytor för att använda som foder. Nu hoppar även Marks kommun på tåget.

Kommunchefen Mats Lilienberg berättade under tisdagen att kommunen höll på att undersöka frågan och att ett beslut kunde väntas under onsdagen.

– Vi ska naturligtvis hjälpa till utifrån samhällsperspektivet och försöka ge den möjligheten, sa Mats Lilienberg då.

På onsdagseftermiddagen meddelade Marks kommun till slut att de öppnar upp sina gräsytor.

– Vi såklart vill hjälpa alla markägare som har svårt att få fram foder till sina djurs, säger Victoria Bengtsson, bygg- och miljöenheten.

Hon påpekar att även Länsstyrelsen gått ut med en uppmaning om att hjälpa alla bönder.

– Så har vi kollat på hur mycket ledig mark vi har för det mesta har vi ju utarrenderat.

Det är dock inte bara att börja skörda hur som helst. Djurägarna måste först skicka en förfrågan till kommunen med vilket område de önskar att skörda.

– Det finns lite ytor här och var. De största områdena har vi i Rydal, säger Victoria Bengtsson.

Gräset som slås får inte säljas vidare utan bara användas som foder till de egna djuren. Kartor över de tillgängliga områdena finns på kommunens hemsida. Kommunen tipsar även om facebookgruppen Foderhjälpen 2018 där djurägare kan matchas ihop med markägare som erbjuder sin mark för skörd.

Adrian NorlundSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.