Annons

Kinnas egen ambassadörskandidat

Redan som 15-åring visste Vicktoria Säll att hon ville driva företag.
Mark • Publicerad 21 februari 2008
Maria Derner, regionchef för Företagarna, vill se fler kvinnliga företagare. ?Bilden av en företagare är en man över 55 med kalaskula. Tyvärr är den bilden sann också?, säger hon.
Maria Derner, regionchef för Företagarna, vill se fler kvinnliga företagare. ?Bilden av en företagare är en man över 55 med kalaskula. Tyvärr är den bilden sann också?, säger hon.Foto: 
Vicktoria Säll driver Kinna stadshotell tillsammans med sin syster. Hon deltar själv regelbundet i det praktiska arbetet, bland annat serverar hon åtminstone ett par dagar i veckan. ?Jag kan inte ställa krav på att ett hotellrum ska städas på ett visst antal minuter om jag inte själv klarar det?, säger hon.
Vicktoria Säll driver Kinna stadshotell tillsammans med sin syster. Hon deltar själv regelbundet i det praktiska arbetet, bland annat serverar hon åtminstone ett par dagar i veckan. ?Jag kan inte ställa krav på att ett hotellrum ska städas på ett visst antal minuter om jag inte själv klarar det?, säger hon.Foto: Hannele Parviainen

Nu vill hon uppmuntra dagens ungdomar att satsa på eget. – Det är särskilt viktigt på mindre orter att få behålla driftiga ungdomar som kan skapa arbetstillfällen, säger hon.

Det har gått snart fyra år sedan Vicktoria Säll tog över Kinna stadshotell tillsammans med sin syster Camilla. Och trots att de fick företagsandan med modersmjölken genom föräldrarna så skedde övertagandet först efter moget övervägande.

Annons

– Det var inte självklart att ta över ett konkursdrabbat hotell på en liten ort. Historien visade ju att de tidigare koncepten inte fungerade, säger Vicktoria Säll.

Systrarna valde att främst fokusera på hotellverksamheten, huvudsakligen företagskunder av olika slag. Men intresset från privatpersoner, exempelvis turister och bröllopsfester, har också varit stort så beläggningen är god även på helger.

Restaurang- och nattklubbsverksamheten är ett komplement. Fastigheten är dock stor och det finns utrymmen och spirande idéer för ytterligare sidoverksamheter.

Vicktoria Säll, som bor i Göteborg, har strävat efter att skapa ett stort nätverk både bland företagare och andra Markbor.

– Det är klart att man har ögonen på sig när man kommer utifrån och tar över ett företag som har funnits i över 100 år. Jag kände inte heller till Kinna sedan tidigare så det var givande för mig att få veta hur folk tänker. Det är jätteviktigt att bjuda in till samtal, säger hon.

Vicktoria Säll sitter i styrelsen för Företagarna i Mark, ingår i ett programråd på Marks gymnasium, är mentor för en elev på entreprenörsprogrammet, samarbetar med kommunen kring drogfria tillställningar för ungdomar och erbjuder sysselsättning åt praktiserande invandrare.

Trots sitt omfattande engagemang tvekade hon inte när Företagarna undrade om hon vill vara en ambassadör som inspirerar och stödjer kvinnligt företagande.

– Jag ser det inte som en börda, utan tycker att det är en stor ära att få förtroendet, säger hon.

Intresseorgansationen Företagarna antog utmaningen när näringsminister Maud Olofsson deklarerade att hon ska utse 500 ambassadörer bland kvinnor som driver företag.

– Vi har 55 000 medlemmar och gjorde en dammsugning bland dem för att hitta 500 kandidater från olika branscher i landet, berättar Maria Derner, regionchef i Västra Götaland.

Annons

Av länets tio kandidater kommer fyra från Sjuhäradsområdet – och två av dem har anknytning till Mark.

– Det finns en pigg företagaranda i Mark som troligen beror på att det finns en kultur av eget företagande, säger Maria Derner.

Därför tycker hon att Markkvinnorna är goda föredömen som kan visa fördelarna med att ha eget samtidigt som man ska klara familjelivets alla måsten.

– Visst kan det vara jobbigt att driva företag, särskilt när man har småbarn. Men man kan planera sin tid på ett annat sätt så att man exempelvis också hinner med luciatåget på barnens förskola, säger Vicktoria Säll som själv har två barn.

Maud Olofson har nu fått in sammanlagt 1 500 kandidater till de 500 ambassadörsposterna. De utvalda tillkännages på Internationella kvinnodagen 8 mars.

– Vi har gjort ett bra grundarbete. Jag tror att våra kandidater har en jättebra chans, säger Maria Derner.

Kandidater från Sjuhärad

Nominerade kvinnliga ambassadörer från Företagarna Västra Götaland.

Vicktoria Säll, Kinna Stadshotell AB Vicktoria är en kreativ entreprenör som med stort mod köpte ett konkursbo. Hon har visioner för framtiden och är en stark nätverkare.

Lisa Gramnäs, Gramtec Mobility AB och iDoc24 Lisa valde tidigt att satsa på familjeföretaget och har drivit dess utveckling framåt, målmedvetet trots att hon endast var tonåring då hon började satsa. Idag går hon i bräschen för en EU-satsning inom e-hälsovård genom bildbaserad sjukvårdsrådgivning.

Anna-Lena Mönsmo, Fissa och Feja AB, Bollebygd Anna-Lena är fantastiskt driftig och bidrar med en stor portion yrkesstolthet i en bransch som annars präglas av oförtjänt låg status – hushållsnära tjänster inom städ.

Marita Friberg, Helit Produktionsteknik AB, Vårgårda Marita är en entreprenör inom ett relativt mansdominerat yrke, och är starkt teknikorienterad. Hon är väldigt engagerad i sin bygd.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons