Annons

Kinnaföretag stäms av Sony – hotas av miljonböter för piratmodul

Sony stämmer Kinnaföretaget Rejoy AB och två andra svenska företag som saluför USB-modulen PS Jailbreak.
Mark • Publicerad 8 september 2010

De hotas av miljonviten.

– Jag anser inte att jag gör något olagligt, säger företagaren Kristian Enqvist.

Annons

Hans nätföretag har nyligen börjat saluföra PS Jailbreak. Modulen eliminerar skyddsmekanismen som endast accepterar Sonys originalspel i Playstation 3.

– Det här är en ny produkt. Jag tror inte att någon i hela världen har hunnit få den fysiskt än, säger Kristian Enqvist.

Multiföretaget Sony agerade dock blixtsnabbt inför konkurrenshotet. Stämningar mot företag i Australien, Tyskland, Hong Kong och Nederländerna har redan resulterat i försäljningsstopp i väntan på domstolsutslag.

Nu har Sony också vänt sig till Marknadsdomstolen i Sverige och yrkar på att tre företag förbjuds att marknadsföra PS Jailbreak.

– Sonys åtgärder gentemot Rejoy och andra återförsäljare av PS Jailbreak såväl i Sverige som i andra länder utgör ett led i en samlad åtgärd från Sonys sida att begränsa den massiva piratkopiering som försäljning av PS Jailbreak riskerar medföra, står det i stämningsansökan.

Multijätten yrkar att företagen ska få betala vite på en miljon kronor om försäljningen fortsätter, och att förbudet ska gälla interimistiskt i väntan på dom.

– När en sådan jätte ger sig på småföretagare så räcker säkert hotet i sig för att stoppa många, men jag tänker köra på som planerat i väntan på att jag hör något annat, säger Kristian Enqvist.

Han påpekar att det inte är olagligt att sälja USB-moduler.

– Vi kan inte ansvara för vad kunden gör i sin tur. Skivbutiker har heller inget ansvar om en skivköpande kund kopierar skivan.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons