Annons

KD i Mark vill satsa offensivt

Kristdemokraterna i Mark vill att kommunen överger dagens förvaltande attityd och satsar offensivt på utveckling.
Mark • Publicerad 12 september 2010
Håkan Bergeld, Elise Arnell och Per-Olof Hermansson är KD:s frontfigurer i Mark. Bergeld, med tolv års erfarenhet av kommunalpolitik, och Elise Arnell, före detta distriktsordförande för KDU i Älvsborg, räds inte ansvaret om Hermansson lyckas med sin personvalskampanj till riksdagen.
Håkan Bergeld, Elise Arnell och Per-Olof Hermansson är KD:s frontfigurer i Mark. Bergeld, med tolv års erfarenhet av kommunalpolitik, och Elise Arnell, före detta distriktsordförande för KDU i Älvsborg, räds inte ansvaret om Hermansson lyckas med sin personvalskampanj till riksdagen.Foto: Hannele Parviainen

– I dag sitter vi passivt i baksätet. Vi ska sitta i förarsätet och driva kommunen, säger Håkan Bergeld.

Förutsättningen för välfärd är tillväxt och KD vill att kommunen sätter upp ett tillväxtmål på en procent, vilket innebär att befolkningen ökar med 350 invånare per år.

Annons

– Vi sticker ut hakan men det krävs gemensamma mål för en kraftsamling, säger partiets Per-Olof Hermansson.

Nya bostadsområden i attraktiva lägen och inrättande av en näringslivschef som snabbt lotsar företagare genom den kommunala byråkratin ska locka privatpersoner och entreprenörer till Mark.

– Ökad tillväxt är ett medel för att få fram mer resurser till välfärdsservice. Det yttersta målet är att kunna erbjuda medborgarna bättre vård, skola och omsorg, säger Per-Olof Hermansson.

Han sågar dagens serviceåtaganden, som i skrift an­ ger vilken service kommunen erbjuder.

– De är så allmängiltigt formulerade att de är fullständigt meningslösa. Vi vill införa spetsigt formulerade tjänstegarantier och människor ska ha kompensation om kommunen inte håller sitt löfte. I praktiken innebär det nedsatt avgift, säger han.

KD vill också införa utmaningsrätt gentemot kommunal service. Om en företagare tror sig kunna utföra tjänsten effektivare så ska han kunna begära upphandling.

Den största frågan för väljarna i Mark är kanske vad som händer om Hermansson, partiets mest kända ansikte utåt, lyckas med sin personliga kampanj för att komma in i riksdagen.

– Vi har alla samma visioner och drar alla åt samma håll. Därför spelar det inte så stor roll vem som driver visionerna, säger andranamnet Elise Arnell.

Hermansson själv är inte heller orolig.

– Visst, någon måste axla min mantel men vi har en bra skara med kompetenta och välutbildade medlemmar, säger han.

Ett mänskligare samhälle är KD:s huvudmål och strategierna syftar till att få fram mer resurser till välfärdsservice (vård, skola och omsorg).

Familjerna bör få större inflytande över sin vardag, exempelvis genom ökat utbud av barnomsorg och skolor – även på mindre orter.

Inrätta en äldrevårdscentral i Mark, gärna i samverkan med exempelvis primärvården. Samlad vård och service leder till ökad trygghet och kvalité.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons