Annons

"Kan vara dödsstöten för Skene"

En stängning av en vårdavdelning på SÄS i Skene kan vara dödsstöten för verksamheten på sjukhuset.
Det befarar facket, som är kritiskt mot de snabba besluten.
Mark • Publicerad 18 maj 2013
Foto: Joel Engblom
Facket Kommunal genom Martina Salminen varnar för att ytterligare nedläggning av vårdavdelningar kan bli förödande för SÄS i Skene.
Facket Kommunal genom Martina Salminen varnar för att ytterligare nedläggning av vårdavdelningar kan bli förödande för SÄS i Skene.Foto: Joel Engblom

– Vi måste få tid att utreda konsekvenserna, säger Martina Salminen, ordförande i Kommunal Vänerväst region söder.

I måndags informerades personalen på vårdenhet 1 om sparförslaget, som skulle innebära att avdelningen slås ihop med vårdenhet 2. Kirurg- och ortopedpatienter kommer då att samsas om de 24 platserna med medicinpatienterna.

Annons

– De äldre multisjuka medicinpatienterna kommer inte att få plats om vi ska ta åtta av deras platser. Det är inte ovanligt att vi har medicinpatienter på vår avdelning, eftersom det är fullt på avdelning 2, säger en sköterska när BT är på besök.

Facket Kommunal kommer att hålla ett dialogmöte med sjukhusledningen nästa vecka. Martina Salminen säger att personalen är uppgivna.

– Det har varit så många nedskärningar de senaste åren att folk nästan har blivit lite luttrade. Men går förslaget igenom kan det vara dödsstöten för SÄS i Skene. Det finns inte mycket av SÄS verksamhet kvar då, säger Salminen.

Facket efterlyser en noggrann konsekvensanalys för att se vad en eventuell vårdenhetsstängning kommer att innebära.

– Jag är kritisk till att det här har gått så fort. Det finns inte mycket tid att yttra sig över vilka konsekvenser det här kan få, säger Salminen.

I juni ska sjukhusstyrelsen ta beslut i sparfrågan. 100 miljoner kronor ska sparas för att komma i mål i budgetarbetet. Ordförande Peter Rosholm (S) säger att de senaste dagarnas reaktioner var väntade.

– Jag är inte förvånad, jag har varit med ett tag och vet att det finns starka känslor i Skene. Men vi måste se över var det finns möjligheter att spara.

Rosholm säger att spardiskussionerna pågått sedan i höstas, men poängterar att inga beslut är tagna än. Inga uppsägningar av personal är planerad i sparpaketet.

– Vi måste utreda om det är möjligt och patientsäkert att göra de här besparingarna.

Sjukhuset har minskat på vårdplatserna i flera år, på grund av kortare vårdtider. Det här kommer inte leda till färre operationer, men utvecklingen har lett till att patienterna kan vårdas hemma.

Annons

Tidigare i våras utpekades SÄS i Skene som ett lokalsjukhus med högt utbyggd närsjukvård, ett så kallat nivå 4-sjukhus. Det skulle innebära att regionen skickade planerade operationspatienter till Skene, något som skulle innebära en god inkomstkälla. Men SÄS väntar fortfarande på besked från Hälso- och sjukvårdsutskottet.

– Det är en process som rullar på, och om vi inte får utökat patientantal så måste vi spara. Vi får anpassa kostymen, säger Peter Rosholm.

Sedan nyheten kom ut har flera partier på lokal och regional nivå reagerat. Vänsterpartiet i Mark kallar sparförslaget för "resursslöseri utan dess like", och på regional nivå har M och KD lämnat in en motion där de föreslår att Skene ska bli ett fristående sjukhus med egen budget och sjukhuschef.

Det här är inte första gången nedskärningar drabbat SÄS i Skene.Våren 2007 gick avdelning 3 från sjudygnsvård till femdygnsvård.Under 2010 stängdes AVA, akutvårdsavdelningen ner. Samma år slogs fyra vårdavdelningar ihop till två, vilket innebar att 50 anställda omplacerades eller slutade. Samtidigt försvann natt- och helgakuten.I höstas drogs en av de kvarvarande vårdavdelningarna på SÄS i Skene ner från sjudygnsvård till femdygnsvård.Enligt det senaste förslaget ska alltså en av de två kvarvarande vårdavdelningarna stängas, vilket lämnar 24 vårdplatser kvar.

Joel Engblom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons