Annons

Ingen egen majoritet i Mark

Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna – och Markbygdspartiet.
Så ser Marks nya tänkbara styrning ut.
Mark • Publicerad 21 september 2010
? Det bästa med Henry är att han bakar så goda mockatårtor, sa Margareta Lövgren, när hon i går mötte Markbygdspartiets ledare vid kommunalhuset i Kinna. Henry Sandahl svarade med ett löfte om tårtkalas, ifall samarbetet med de borgerliga partierna blir av.
? Det bästa med Henry är att han bakar så goda mockatårtor, sa Margareta Lövgren, när hon i går mötte Markbygdspartiets ledare vid kommunalhuset i Kinna. Henry Sandahl svarade med ett löfte om tårtkalas, ifall samarbetet med de borgerliga partierna blir av.Foto: Magnus Larsson

– Vi stöder alliansen så nu hänger det bara på dem, säger Henry Sandahl, Markbygdspartiet.

Det preliminära valresultatet pekar på att den politiska kartan i Mark kommer att ritas om rejält.

Annons

Varken allianspartierna eller vänsterblocket får egen majoritet. Inte ens Miljöpartiets stöd till något av blocken räcker.

Inget av de etablerade partierna vill förknippas med Sverigedemokraterna. Uppstickarna MOD har redan förklarat att man vill vara helt oberoende och stå utanför blockpolitiken.

Att alliansen skulle styra Mark i en minoritetsregering anses inte heller som något drömscenario, eftersom styret är så beroende av övriga partiers inställningar i varje fråga.

Därför var i går ett giftermål mellan de borgerliga partierna och Markbygdspartiet den mest sannolika lösningen. Tillsammans får de knapp majoritet – 26 av de 51 mandaten.

Markbygdspartiet är villiga – om någon friar.

– Vi för ju exakt samma politik som de borgerliga med fri konkurrens, säger Henry Sandahl.

Hans krav är dels att partiet får plats i kommunstyrelsens arbetsutskott, som han anser är den viktigaste instansen i kommunen, dels ökat fokus på hur kommunen förvaltar skattepengarna.

– Det får vara slut med flumprojekten och leken med andras pengar.

Varken Moderaterna eller Centern ville i går stänga dörren för ett samarbete.

– Jag vill varken stänga eller öppna några dörrar, säger Leif Sternfeldt (C).

Annons

BT lyckades i alla fall få Lövgren och Sandahl att ställa upp tillsammans på bild i går. Om det är tecken på ett kommande samarbete är för tidigt att säga. Henry Sandahl passade dock på att berömma Margareta Lövgrens insats som kommunalråd.

– Hon har ju blivit riktigt varm i kläderna denna mandatperioden.

Lövgrens svar var något mer återhållsamt.

– Markbygdspartiet är ju ett alternativ, men vi är i ett läge där vi ska börja diskutera och därför vill jag inte stänga några dörrar, säger Margareta Lövgren (M).

Tidigare samarbeten

Markbygdspartiet samarbetade med de borgerliga partierna åren 2002–2005.

Samarbetet avbröts ett år i förtid på initiativ av flera borgerliga politiker, efter flera infekterade bråk.

Margareta Lövgren förklarade i en BT-intervju oktober 2005 att hon inte ställde upp som kandidat till kommunalrådsposten, om det innebar fortsatt samarbete med Markbygdspartiets Henry Sandahl.

Efter valet 2006 stoppade Centern planerna på ett nytt samarbete med Markbygdspartiet.

Magnus Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons