Annons

Hoppet lever – 12 000 skrev på för lasarettet

Hoppet om ett fullvärdigt fristående Skene lasarett lever vidare. Den här gången riktas kravet mot regionpolitikerna.
– Vi har 12 000 namnunderskrifter hittills, säger Alf Dahlgren och Erkki Kuningas.
Mark • Publicerad 1 september 2010
Benny Larsson (till vänster) och Thomas Lengberg (till höger) stöttar kravet från Erkki Kuningas och Alf Dahlgren. ?Vansinne att lägga ner en fungerande akutmottagning?, säger de. foto hannele parviainen
Benny Larsson (till vänster) och Thomas Lengberg (till höger) stöttar kravet från Erkki Kuningas och Alf Dahlgren. ?Vansinne att lägga ner en fungerande akutmottagning?, säger de. foto hannele parviainenFoto: Hannele Parviainen

Alf Dahlgren var med och startade Aktionsgruppen för nattakutens bevarande 2008 som samlade 35 000 namnunderskrifter. Trots det massiva upproret beslutade ledningen för Södra Älvsborgs sjukhus att avveckla all akutvård på Skene sjukhus, som numera är inriktad på planerade ingrepp.

– SÄS-ledningen satsar på Borås och skiter i oss. Nu går vi direkt på regionpolitikerna. De måste bekänna färg inför valet, säger han.

Annons

Den 14 september vill de ha raka besked av partierna om hur de ställer sig till ett fristående sjukhus i Skene.

– Det är enda lösningen för att personalen och medborgarna ska våga tro på att lasarettet överlever på sikt, säger Erkki Kuningas.

Men är det inte för sent när den nya inriktningen är fastslagen och akutpersonalen redan omplacerad?

– Nej, byggnaden står ju kvar. Det gäller bara att fylla sjukhuset med liv igen, säger Kuningas.

Han hänvisar till att Skene lasarett gick strålande när det var en självstyrande enhet på 1990-talet. Under senare år har sjukhusen i Alingsås och Kungälv visat att små sjukhus kan vara lönsamma.

– Vi betalar samma regionskatt som alingsåsare och Kungälsvbor. Självklart ska vi också ha samma rätt till vård, säger Alf Dahlgren.

Duon har på eget initiativ – och på egen bekostnad – dragit igång namninsamlingar i hela upptagningsområdet för Skene sjukhus. De har inga problem att få folk att skriva på.

– Jag blir förbannad bara jag tänker på att de lagt ner en fullt fungerande akutmottagning. Fullständigt idiotiskt, dundrar Benny Larsson från Kinna.

Inga Hedin Johansson från Öxabäck skriver också på listan.

– Det är klart att man vill göra sin röst hörd, men jag litar egentligen inte på löften från någon politiker. De flesta ljuger inför valet, säger hon.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons