Annons

Historisk pjäs med aktuella paralleller till idag

Teaterföreningen Ebbe i Förlanda lyfter upp nutidens gränsproblem i en historisk kostymthriller, som har premiär i morgon.
Mark • Publicerad 14 augusti 2008

Pjäsens handling är förlagd till 1658 då den nya gränsen mellan Sverige och Danmark upprättades. Linjen gick där dagens kommungräns mellan Mark och Halland finns.

– Plötsligt ställs det krav på att människor ska vara ovänner med dem som bor på andra sidan trots att de kanske har känt varandra hela livet. Vi vill visa vad som händer när människor blir riktigt pressade, säger Kjell-Åke Rinnarv som har skrivit pjäsen tillsammans med Andreas Scheffel.

Annons

Det är en dramatisk historia som får en våldsam utveckling, och rekommenderas inte till barn under sju år.Trots att händelsen är påhittad utlovar Rinnarv en autentisk känsla, inte minst tack vare tidstypiska kläder och att historien utspelar sig på verkliga platser.

– Pjäsen har tydliga paralleller till dagens gränsproblematik i exempelvis Kosovo, Palestina och nu senast Georgien, säger Kjell-Åke Rinnarv.

25 skådespelare medverkar i uppsättningen som har repterats under ett helt år. Pjäsen spelas på amfiteatern i Äskhults 1700-talsby fredag och lördag kväll den här veckan och nästa. Ytterligare information finns på internet (www.ebbe.org).

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons