Annons
Borås Tidnings debatt om Skene lasaretts framtid blev livlig.
Mark • Publicerad 14 september 2010
Åhörarna passade på att fråga ut politikerna, här Mikael Ehrnlund.
Åhörarna passade på att fråga ut politikerna, här Mikael Ehrnlund.Foto: Magnus Larsson
? Skene lasarett behövs för det är rent skrämmande hur vården fungerar i Borås idag, säger undersköterskan Birgitta Fredly.
? Skene lasarett behövs för det är rent skrämmande hur vården fungerar i Borås idag, säger undersköterskan Birgitta Fredly.Foto: Magnus Larsson

Men gavs några lugnande besked?

– Jag tror inte politikerna förstår vad de själva säger, säger Tonie Johansson, läkare och facklig företrädare.

Annons

Det blev en välbesökt debattkväll med nära 180 i publiken i Folkets Hus.

Intresset för lasarettets fråga engagerar. Flera uppgav också att de kommit för att få en vink om hur de ska rösta, som Anders Klaesson.

– Det är obegripligt hur man kunnat rasera ett lasarett och helt plötsligt anse att det inte går att ha ett akutsjukhus i Skene.

Birgitta Fredly, undersköterska på AVC i Borås, anser att det måste satsas mer resurser i Skene, då Borås dras med ständiga överbeläggningar.

– Vi har 50–60 patienter varje dag som ligger på britsar i korridorer för att det saknas plats. Hela sommaren har varit ett helvete.

– Jag tror inte på ett akutsjukhus i Skene, men det måste bli resurser för att ta hand om alla multisjuka och mer eftervård än idag. Nu åker patienter fram och tillbaka till Borås och vad kostar inte det.

Svaret från de regionala sjukvårdspolitikerna är fortfarande att Skene ska vara ett närsjukhus. Sedan råder delade meningar mellan blocken om lasarettet ska stå på egna ben eller inte.

Här ska finnas jourverksamhet ihop med primärvården och medicinakut på dagtid. Plus satsningar på palliativ vård och dialys bland annat.

Men exakt vilka akuta fall som kommer att vårdas i Skene i framtiden gavs inget klart besked om, mer än att barn under 18 år skickas direkt till Borås även i fortsättningen.

Dessutom vill flera partier satsa mer på ambulanssjukvård och helikopter, vad man kallar prehospital vård.

Annons

Men läkaren Tonie Johansson gör tummen ned för förslaget.

– Man pratar om ambulanser som rullande sjukmottagningar, men det finns ingen möjlighet att ge bra vård i en rullande, skumpande ambulans.

– Man pratar om att ge bästa vården, men inte ens Borås klarar allt dygnet runt. Vill man ha kvalificerad vård i regionen idag får man åka till Göteborg.

Vad säger du om politikernas besked i kväll?

– Man förstår inte vården eller hur vi arbetat i Skene.

Magnus Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons