Annons

Här är säkerheten i fokus

23 år som brandman fick räcka.
Mark • Publicerad 29 december 2008
Donny Bruhn utbildar personal i brandsäkerhet.
Donny Bruhn utbildar personal i brandsäkerhet.Foto: Oskar Pålsson

Sedan ett par år tillbaka utbildar Donny Bruhn personal i brandsäkerhet.

Årets julklapp: Att utbilda 8 000 personer inom landstinget.

Annons

Villan fungerar som arbetsplats.

Det gamla flickrummet som kontor.

De viktigaste verktygen är telefonen och datorn.

Donny Bruhn driver, tillsammans med sin fru Diana, företaget Cadsafe i Mark AB. Med inriktning på brandsäkerhet har det gått från att vara en syssla vid sidan om en heltidstjänst, till att omsätta miljonbelopp.

– Jag började jobba på räddningstjänsten i Borås 1983. I slutet av 90-talet fick jag rita insatsplaner och tyckte om det, berättar Donny, och fortsätter:

– Jag såg ett väldigt behov av brandskyddsritningar och eftersom jag alltid strävat efter att få skapa och göra saker, började jag jobba med Cadsafe.

2004 fick han ett friår. Året därefter var han tjänstledig, och 2006 fick han börja utbilda människor i brandsäkerhet.

– Då sa jag upp mig från räddningstjänsten. Det steget är det som varit tuffast att ta, men jag ångrar inte att jag gjorde det – det här är roligare, säger han.

Idag jobbar han och företagets andra instruktör, Hans Torné, som varit anställd i snart ett år, med att informera och utbilda i säkerhetstänkandet kring framför allt brandfaror. Utöver det skapar de brandskyddspärmar och olika former av brandritningar.

– Vi tycker det är kul att anpassa oss efter våra kunder. I höstas var vi på Stora Enso och höll en utbildning för deras nattpass 22-01.30. Jag tror att vi är unika som anpassar oss så. Det är inte många som gör.

Annons

Två dagar före julafton skrevs ett nytt kapitel i företagets historia:

– Vi ska utbilda all landstingspersonal. Det rör sig om omkring 8 000 personer, sett över tre år. Det handlar om områdena kring Lerum, Herrljunga, Ulricehamn, Tranemo, Svenljunga, Borås och Mark. Det kan bli aktuellt att anställa ytterligare någon i företaget, säger Donny, som menar att branschen är på uppåtgående:

– Det här kan bli hur stort som helst! Men det är viktigt att växa sakta och fint, som vi gjort hittills.

Oskar Pålsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons