Annons
Hajomsborna accepterar inte att sjätteklassarna bussas till Sätila.
Mark • Publicerad 6 december 2008
Hajomskolan blir kvar ? oavsett vad skolpolitikerna beslutar. Föräldrar och byalaget tänker starta friskola om kommunledningen vill förlägga verksamheten till annan ort. På bilden Jonas Johansson med sonen Anton Thilén, Erika Sandberg och Lars-Olof Johansson.
Hajomskolan blir kvar ? oavsett vad skolpolitikerna beslutar. Föräldrar och byalaget tänker starta friskola om kommunledningen vill förlägga verksamheten till annan ort. På bilden Jonas Johansson med sonen Anton Thilén, Erika Sandberg och Lars-Olof Johansson.Foto: Hannele Parviainen

Och skulle skolutredningen leda till att Hajom blir helt utan skola tänker de starta friskola.

– Jag har fått uppdraget att sondera möjligheterna att starta friskola, och har redan tagit vissa kontakter, säger byalagets ordförande Lars-Olof Johansson.

Annons

Nyligen inbjöds samtliga föräldrar i Hajom, med barn upp till 13 år, till ett möte kring skolans framtid. Där antogs ett enhälligt avståndstagande till tankarna på att flytta sjätteklassarna till Sätilaskolan (vilket BT berättade om i går).

– Våra barn ska ha samma möjligheter som andra elever i Mark att fritt välja skola inför sjuan. Om de flyttas i sexan blir det alldeles för jobbigt att göra ett nytt val redan efter ett år, säger Jonas Johansson och Erika Sandberg.

Många Hajomselever anser dessutom att exempelvis Ängskolan är ett naturligare val eftersom det är närmare dit än till Sätila.

Föräldramötet ställde sig också enhälligt bakom ställningstagandet att de inte accepterar en nedläggning av skolan i Hajom.

– Vi kan tänka oss att släppa förskolan och årskurs 1-2 till Fotskäl, men ett absolut krav är att årskurs 3-6 ska finnas här. Hajom har redan en komplett skola, även lokaler för slöjd och gymnastik, säger föräldrarna.

Ledningen i skoldistriktet har sagt att de anser det vara lämpligt att samla all skolverksamhet i Hajom-Fotskäl-Tostared till en plats av effektiviseringsskäl.

– Men det är omöjligt att samla allt till ett ställe utan utbyggnad, säger Erika Sandberg.

Byalaget har fått uppdraget att sammanställa föräldrarnas synpunkter, och i går skickades skrivelsen till barn- och ungdomsförvaltningen.

– Vi vill vara med i dialogen innan konsulten lägger fram skolutredningen. Vi bryr oss om bygden och våra barn. Om vi inte får behålla skolan så dör samhället ut, säger Erika Sandberg.

Som BT berättat tidigare så har skolledningen flaggat för att flera mindre förskolor och skolor i Mark måste läggas ner. De är för dyra i drift.

En extern konsult jobbar just nu med att ta fram en plan för hur skolan kan effektiviseras med bibehållen kvalitet. Förslaget läggs fram i februari-mars.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons