Annons

Grönt ljus för dagmammor

Politikerna ger klartecken till Christella barnomsorg, ett nätverk av dagmammor, att etablera sig i Mark.
Första dagmamman är redo att öppna sitt hem i Kinna snarast.
Mark • Publicerad 6 februari 2010
Nu startar Christella barnomsorg, ett nätverk av dagmammor, i Marks kommun.
Nu startar Christella barnomsorg, ett nätverk av dagmammor, i Marks kommun.Foto: 

– Vissa barn passar bättre i små grupper, och jag skulle själv föredra en dagmamma framför dagis, säger 29-åriga Eva Löf som bor i Stämmemad i Kinna.

Hon har tre egna barn och behöver två–tre barn utifrån för att köra i gång enligt Christellas koncept.

Annons

Lotta Jonasson startade företaget i Uddevalla 2007 och hade som mest 24 dagbarnvårdare i staden anslutna. Nu har hon sökt tillstånd i ytterligare ett 20-tal kommuner.

Dagmammorna blir anställda av Jonasson, som sköter all bokföring och administration. Rutiner och riktlinjer är utarbetade sedan uppstartstiden i Uddevalla.

– Nästan alla dagbarnvårdare har egna barn och ser här en möjlighet att förlänga tiden i hemmet. Samtidigt ger formen valmöjlighet för dem som vill ha barnomsorg i mindre grupper, säger hon.

Kommunen betalar bidrag som motsvarar kostnaden för en kommunal barnomsorgsplats. Efter en ny lag i somras råder det i princip fri etableringsrätt för den här typen av fristående barnomsorg.

– Kommunen kan bara säga nej om de inte uppfyller kraven på säkerhet och kvalité. Enligt våra kontakter med Uddevalla så finns det inga sådana brister, säger skolchef Christer Nilsson.

De aktuella dagmammornas hem måste dock bli godkända vid en kommunal inspektion.

– Hemmet ska vara rent och fräscht. Lokalerna ska ha ett vettigt upplägg så att det finns plats för barnen att äta, leka och sova, säger Lotta Jonasson.

Hon hoppas att fler dagbarnvårdare i Mark ansluter sig till nätverket. Då kan de avlasta varandra vid sjukdom och ledighet samt ha ett socialt utbyte.

Jonasson tror att det finns efterfrågan till alternativa former av barnomsorg. Skolchefen är av annan åsikt.

– Efterfrågan har minskat under hela 2000-talet. Dessutom är det svårt att anställa folk som måste jobba i sitt eget hem. Vi har fått väldigt dåligt gensvar på våra annonser, säger Nilsson.

Det finns i dagsläget cirka tio kommunanställda dagmammor, bland annat i Skene, Fotskäl och Hajom.

Kaj Svensson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons