Annons

Ge blod i Mark – få biobiljett

Företaget Marks Assistans kommer att sponsra anställda som lämnar blod. Och uppmanar andra företag att göra samma sak.
Mark • Publicerad 23 oktober 2010
Niklas Bergström är van blodgivare, här med Anita Alexandersson vid blodcentralen på Skene lasarett. Nu hoppas han att fler arbetskamrater nappar på idén att lämna blod.
Niklas Bergström är van blodgivare, här med Anita Alexandersson vid blodcentralen på Skene lasarett. Nu hoppas han att fler arbetskamrater nappar på idén att lämna blod.Foto: Magnus Larsson

– Det är så angeläget eftersom det behövs fler blodgivare i landet, säger Niklas Bergström.

Från och med årsskiftet får assistansföretagets 600 anställda en biobiljett varje gång de går till lasarettet och skänker blod.

Annons

– Tanken är att så många som möjligt ställer upp. Rea-listiskt sett kanske vi kan få 100 stycken att bli blodgivare och med tre tappningar per person och år blir det ändå en del pengar företaget ställer upp med, säger Niklas Bergström, som kom med idén.

Han har den kroniska sjukdomen hemokromatos vilket innebär att kroppen lagrar järn. Enda sättet att bli av med det är via blodgivning. Förra året gav han blod varje vecka i ett halvår, för att sänka järnvärdet till det normala.

– Samtidigt vet jag också hur viktigt det är med blodgivare och rent allmänt råder det ju brist i landet. En vanlig transplantation eller större operation kräver 15–18 blodgivare.

Niklas passar på att utmana andra företag att göra likadant.

– Man kan uppmuntra sina anställda på olika sätt eller ge dem ledigt för att kunna lämna blod.

Tanken för vår del är att skapa en kultur på företaget där blodgivning blir en naturlig sak.

Själv tycker han att det är helt odramatiskt, en kvart och sedan är det över.

Nu väntar Marks Assistans på respons från SÄS. Senare är tanken också att systerföretaget Argolis i Göteborg, med 700 anställda, ska göra likadant.

– Självklart ger det företaget en positiv klang om vi visar att vi bryr oss. Men detta är också en viktig sak för alla. Vem som helst kan ju råka ut för en olycka som kräver blodtransfusion.

Från SÄS’ sida ser man positivt på företagets erbjudande.

Annons

– Vi vill ha mer blod och skulle behöva ytterligare 1000 tappningar per år. Framförallt behöver vi fler blodgivare så att vi får en bredare bas att stå på, eftersom även blodgivare blir sjuka ibland, säger Lena Landvik.

 2009 skedde cirka 13 000 tappningar inom Södra Älvsborgs sjukhus i Alingsås, Borås och Skene. Man räknar med 7700 aktiva blodgivare.

 Skene har 810 aktiva givare. Förra året gjordes cirka 1300 tappningar.

 Periodvis råder brist och sjukhusen får då köpa blod från i första hand andra regioner.

 Män ger blod högst fyra gånger per år, kvinnor tre gånger. Varje gång tappas 4,5 deciliter.

 Det finns 4 blodtyper, A, 0, B och AB, som kan vara positiva eller negativa.

Magnus Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons