Annons

Stefan Eklund: Gärna konkurrens, men sluta ljug!

Mark-Posten har startat sin bevakning av Marks kommun med att sprida lögner. Det är inte bra för journalistiken.
Stefan EklundSkicka e-post
Krönika • Publicerad 8 mars 2023
Stefan Eklund
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Johan Valkonen

Borås Tidning välkomnar konkurrens i nyhetsarbetet. Det vässar oss och det är bra både för demokratin och medborgarna med mer daglig kvalitetsjournalistik.

Men om lögner används i konkurrensen blir effekten den motsatta. Den journalistiska trovärdigheten skadas.

Annons

Dessvärre har nystartade Mark-Posten använt lögner i sin marknadsföring, senast i den intervju som nye chefredaktören Csaba Bene Perlenberg gjorde med avgående chefredaktören Magnus Ringman.

Den sistnämnde säger i intervjun att skälet att starta en nyhetssajt i Marks kommun är att det inte finns ”någon daglig digital bevakning av Mark sedan tidigare. Det fanns en lucka att fylla.”

Det är ett direkt pinsamt påstående. Borås Tidning har haft en daglig bevakning av Marks kommun sedan urminnes tider (jag jobbade själv på Mark-redaktionen i slutet av 70-talet).

För närvarande har vi två journalister på plats, Lars Wendt och Anders Egle, som levererar nyheter och avslöjanden på löpande band. Bevakningen av konflikterna kring barn- och utbildningsförvaltningens chef Mari Sandell Molander, som till slut fick lämna sin tjänst, och den nyligen publicerade granskningen av alla turer kring Sohlbergs buss-konkurs är bara två färska exempel.

BT har länge och enträget stått för en daglig digital bevakning av Marks kommun, med egen sektion på bt.se. Det vet förstås Ringman och Perlenberg.

Det finns en oroande trend av journalistförakt i samhället idag. ”Fake news” är ett uttryck som allt oftare tas till av makthavare när nyhetsbevakningen inte tilltalar dem. Därför är det viktigt att vi som jobbar med seriös journalistik är noga med fakta, annars gräver vi vår egen grav och ger våra belackare rätt.

Stampen-ägda Mark-Posten har ur det perspektivet startat olyckligt genom att nyligen upprepa den lögn som även hördes vid lanseringen av sajten i höstas.

Som sagt, konkurrens är välkommet. Men håll er till sanningen, för den goda journalistikens skull.

Annons
Annons
Annons
Annons