Annons

Fortsätter gena trots dödsolyckan

Dagarna efter dödsolyckan på riksväg 41: Människor fortsätter trotsa farorna och gena över den trafikerade vägen vid olycksplatsen.
Mark • Publicerad 27 oktober 2010
BT 25 oktober.
BT 25 oktober.Foto: Magnus Larsson
Han trotsar faran och trafiken. När BT fotograferar tonårspappan Tobias Nilsson passar en ung kille i bakgrunden på att gena över riksväg 41, vid samma plats där en människa dog dagen innan.
Han trotsar faran och trafiken. När BT fotograferar tonårspappan Tobias Nilsson passar en ung kille i bakgrunden på att gena över riksväg 41, vid samma plats där en människa dog dagen innan.Foto: Magnus Larsson

Nu vill såväl föräldrar, polis som kommun att säkerheten förbättras.

Tonårspappan Tobias Nilsson, Kinnahult, är en av flera som reagerade efter dödsolyckan i söndags kväll.

Annons

– Frugan stannade till vid McDonalds precis efter det hänt och var förtvivlad. Våra barn går ju jätteofta från centrum till McDonalds och man tänker vad händer den dagen nån av dem inte skulle komma hem?

Tydliga spår intill vägkanten visar hur vanligt det är att strunta i att gå via tunneln och istället gena rakt över den starkt trafikerade vägen för att tjäna några meter.

När BT träffar Tobias intill olycksplatsen blir det dessutom tydligt att människor fortsätter nonchalera riskerna – redan dagen efter olyckan. En kille korsar riksvägen trots att bilister tutar och försöker förmå honom att vända om.

– Det är inte klokt. Men tyvärr är det så att barn inte alltid gör vad föräldrarna säger åt dem. Vi kommer nog aldrig ifrån det, därför måste vi göra något för att förhindra fler olyckor, säger Tobias.

Han föreslår att bygdens företag sponsrar med staket på båda sidor för att stoppa genandet över vägen.

– Nappar 20 företag kostar det runt 5 000 kronor, det handlar inte om några stora pengar.

Även Markpolisen anser sedan länge att det behövs staket.

– Redan när McDonalds etablerades påtalade vi risken med att folk skulle springa över vägen för att tjäna några sekunder.

Även kommunen har reagerat och kommer kontakta Trafikverket, som är ansvarig för riksvägen.

– Vi vill göra dem uppmärksamma och se om de kan göra något, säger Pelle Pellby, kommunalråd (S).

Magnus Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons