Annons

Forskare saknar bevis

Forskarna saknar ännu bevis på att mördarsniglar i fodret orsakar sjuka djur.
– Men det är inte osannolikt att det är så, säger Cecilia Hultén, laboratorieveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Mark • Publicerad 14 februari 2008

SVA har bland annat som uppgift att följa sjukdomsläget hos djur och utreda sjukdomars orsak. Myndigheten har fått en mängd förfrågningar från oroliga djurhållare om hur mördarsniglar i fodret påverkar djuren.

– Men det har forskats lite i ämnet och vi vet därför i nuläget väldigt lite om sniglarnas påverkan på djurhållningen, säger Cecilia Hultén.

Annons

Den svenska forskning som tidigare fanns om mördarsniglar stannade av på grund av brist på anslag.

– Men vi ska söka pengar i nästa vecka för att kunna titta närmare på om det finns ett samband mellan dålig hygienisk kvalité på foder till följda av sniglar och djurhållning med stora svårigheter, säger Hultén.

Även Daniel Persson på Hushållningssällskapet Sjuhärad påpekar att det saknas bevis för att mördarsniglar i fodret påverkar djurens hälsa. Men han anser det som högst sannolikt att sniglarna har någon form av inverkan när de uppträder i sådana mängder som i Horred i somras.

– Frågan är hur och i vilken grad, det finns många andra faktorer som också spelar in, säger han.

Tomas Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons