Annons

Fick böter – trots en giltig p-biljett

Ulla Björkman fick parkeringsböter. Trots att hon betalat avgiften. Men hon tar strid för sin sak.
Mark • Publicerad 15 november 2014
Foto: 

– Jag tycker att det här är förskräckligt, säger Ulla Björkman när BT träffar henne i hemmet i Skene.

Då har hon nyss fått beskedet att Borås tingsrätt inte upphäver parkeringsboten på 350 kronor.

Annons

Det var tisdagen den 20 maj i år som Ulla Björkman parkerade på Allégatan i centrala Borås. Hon skulle till frisören. Men medan hon var borta hann en parkeringsvakt passera och bilen bli lappad.

Parkeringsbiljetten, som hon sparat, visar att hon betalat tio kronor för att parkera mellan klockan 16.53 och 17.23. Parkeringsboten visar klockslagen 16.58 och 17.05. Det vill säga mitt under betalningsperioden.

– Jag tänkte att det hade blivit något fel, säger Ulla Björkman.

Så hon bestred boten hos ­polisen. Men fick inte gehör för det. Parkeringsbolaget har uppgett att det inte fanns någon synlig biljett.

– Jag kan inte kommentera det. Delar vi ut en anmärkning så lämnar vi ifrån oss det och så blir det ett polisärende. När den är frånlämnad har vi inget att göra med det överhuvudtaget, säger Magnus Svensson, arbetsledare för parkeringsövervakning på Borås kommuns parkerings AB.

Men det var ni som gav boten?

– Ja, absolut. Det finns ingen annan som gör det. Men frågan är om biljetten satt i rutan när vi kom dit och tittade, det kan jag inte svara på, tyvärr.

Samtidigt påpekar Magnus Svensson att Ulla Björkman gjort helt rätt när hon fick boten.

– Hon har betalat den och bestridit den. Det är precis så man ska göra.

Ulla Björkman vill se ett bevis, ett foto på att biljetten saknades vid rutan. Hon gick vidare till tingsrätten som nu alltså också avslagit hennes begäran. Parkeringsbolaget har inte kallats att vittna.

Annons

Polisen kan avskriva böter.

– Jag har behörigheten att skriva bort den, men det gör jag bara i fall som är solklara. Ofta är det att det blir är en ord mot ordsituation, säger Per-Anders Aronsson, inre befäl vid polisen i Borås.

Andra fall, även när det gäller Borås, hanteras av polisen i Kinna. Men BT har inte lyckats få tag på den som jobbar med de ärendena.

– En och samma person tar det så att det blir ungefär samma bedömning, säger Per-Anders Aronsson.

Ulla Björkman ger sig inte. Nu ska hon överklaga tingsrättens beslut till hovrätten.

– Jag har hört om så många som har haft samma problem, säger Ulla Björkman.

Är det värt det?

– Ja. Jag tycker det. Står ord mot ord och jag har en biljett, då ska ingen människa behöva råka ut för det här.

Per-Johan Thörn
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons