Annons

Får nya hem efter branden

Branden i flerfamiljshuset på Villagatan i söndags får långvariga konsekvenser.
Tre lägenheter är skadade och måste renoveras - Marks Bostads AB har erbjudit familjerna evakueringslägenheter under tiden.
Mark • Publicerad 26 mars 2013
Bernt Andersson och Anja Lesonen och hunden Micke flyttas till en evakueringslägenhet i Rydal efter lägenhetsbranden på Villagatan.
Bernt Andersson och Anja Lesonen och hunden Micke flyttas till en evakueringslägenhet i Rydal efter lägenhetsbranden på Villagatan.Foto: Joel Engblom

– Det är bara att gilla läget, säger Anja Lesonen, som tillsammans med sambon Bernt Andersson fått en lägenhet i Rydal.

Dagen efter branden på Villagatan luktar det fortfarande bränt vid området runt huset. Tre lägenheter är förstörda av eld och vatten.

Annons

Anja Lesonen och Bernt Anderssons lägenhet fick vattenskador av släckningsarbetet, men paret tycker att de klarade sig bra.

– Det är mycket man hinner tänka när man står utanför och ser huset brinna. Men det viktigaste är att ingen blev skadad. Och det mesta klarade sig för oss, säger Bernt Andersson.

Under söndagen och måndagen arbetade bostadsbolaget Marks bostad intensivt med att försöka få fram lägenheter till dem som fått bostaden förstörd. Två familjer kommer att få evakueringslägenhet i Rydal, medan en familj kan flytta till en lägenhet på Assberg i Skene.

– Vi hade tur att två lägenheter stod tomma i Rydal, på grund av att vi ska renovera huset efter semestern. Vi tycker att det är nödvändigt att lösa boendet för de drabbade, och har sett över alla möjliga alternativ, säger Magnus Hjelmgren, vd på Marks Bostads AB.

Familjerna kommer kunna flytta in i lägenheterna under tisdagen. Bostadsbolaget har även kallat de boende till ett möte under tisdagseftermiddagen. Magnus Hjelmgren kan inte svara på hur lång tid en renovering kan ta.

– Jag vågar inte svara på hur lång tid återställandet kan ta, det kan ta sex månader men både gå fortare och långsammare. Vår ambition är att åtgärda det här så snabbt som möjligt, säger Hjelmgren.

Ett tjugotal brandmän arbetade under söndagen med att släcka och kontrollera branden i flerfamiljshuset på Villagatan i Kinna. Branden tros ha startat av en lykta på en loftgång, och spred sig sedan till vinden och de översta lägenheterna.

Polisen kommer att utreda branden, som är rubricerad som allmänfarlig vårdslöshet.

De boende i tre av lägenheterna kommer att kunna flytta tillbaka under tisdagen.

Joel Engblom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons