Annons

Ensam kvinna på räddningstjänsten - men Ida Maberg trivs

Nyutbildad – men redan i hetluften. Ida Maberg, 23, trivs som ensam kvinna på räddningstjänsten i Mark.
Mark • Publicerad 24 december 2008

– Jag stöter inte på några problem bara för att jag är tjej. Men det kan säkert variera från station till station, säger hon.

Redan i fjol sommarjobbade Kinna-tjejen som brandman på räddningstjänsten i Skene. Efter att ha klarat av den tvååriga utbildningen i skydd mot olyckor (SMO) har hon nu fått en projektanställning.

Annons

Därmed är hon den enda heltidsanställda kvinnan vid räddningstjänsten i Mark. Tidigare finns en handfull deltidsbrandmän som är kvinnor.

Förutom det förebyggande arbetet med de k-märkta gårdarna (se separat artikel) har Ida hunnit med att delta vid en rad räddningsinsatser. Hon undervisar också om brandsäkerhet för andra- och femteklassarna i kommunens skolor.

– Nivån skiljer sig en del mellan årskurserna. Tvåorna får till exempel lära sig hur viktigt det är att släcka ljus och att ta sig ut fort ifall det skulle börja brinna, säger Ida.

Eleverna i femte klass får bland annat prova på att ta sig ut ur en rökfylld buss. Föreläsningarna kretsar kring budskapet: ”rädda – varna – larma – släck”.

Kanske kan några av de yngre tjejerna inspireras till att göra samma yrkesval som Ida har gjort.

Under utbildningen vid Räddningsverkets skola i Skövde fanns det fem tjejer bland de 40 studenterna i hennes klass.

– Men det varierar en del från år till år. Ibland är det ännu fler, säger hon.

Magnus Pettersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons