Annons

Eglinger avgår efter kritikstorm

Socialnämndens hårt kritiserade ordförande Owe Eglinger (S) har från sin semester i Thailand meddelat att han hoppar av.
Eglinger skyller på att han blivit förd bakom ljuset av tjänstemän.
Mark • Publicerad 5 oktober 2010
Foto: 

I går kväll kom beskedet om att Eglinger avsäger sig sitt uppdrag. Skriftligt meddelade ordföranden: ”Jag känner mig förd bakom ljuset av ledande tjänstemän inom barn- och familjeenheten. Det har dessutom resulterat i Socialstyrelsens kritik av nämnden.”

Kommunchef Haleh Lindqvist kommenterar avhoppet så här:

Annons

– Det är detta vi håller på att utreder. Vare sig han eller nämnden har fått hela bilden. Till en viss del har han rätt, men jag vet inte i vilken omfattning.

– Vårt dilemma är att vi inte får svar från tjänstemännen om varför de inte har rättat till det som vi fått kritik för. Det är därför vi har tillsatt en oberoende utredning.

Nu går socialchefen in och är också verksamhetschef för den enheten, för att själv bilda sig en uppfattning. Han går själv igenom ärendena.

– Det var inte helt oväntat, efter det som har varit, säger socialnämndens vice ordförande Mia Magné (C) när hon får besked om avhoppet från BT.

– Men det är dags att vi politiker tittar över våra interna kontrollrutiner och hur vi följer upp och kontrollerar vårt sociala utskotts arbete.

Magné är också tydlig med att det funnits gott om signaler om brister.

– Men allt för många har valt att inte lyssna på mina synpunkter eller ta dem på allvar. Jag har grunnat så in i vassen mycket på varför det har varit så. Men jag vet inte varför politikerna gjorde det valet.

I pressmeddelandet om avhoppet hänvisas till arbetarekommunens ordförande Barbro Pettersson.

Men hon vill inte heller ge några ytterligare kommentarer, utan hänvisar bara till att också hon befinner sig på semester.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons