Annons
I över 30 år har giftet från flygplatsen runnit ut i naturen.
Mark • Publicerad 4 juli 2008
Giftet i Västra Ingsjön kommer från ett brandsläckningsskum från Landvetters flygplats.
Giftet i Västra Ingsjön kommer från ett brandsläckningsskum från Landvetters flygplats.Foto: Maria Lundin

Att det hamnat i Västra Ingsjön upptäcktes av en slump.

BT berättade i går att gravida och ammande kvinnor samt barn inte bör äta fisk från Västra Ingsjön eftersom undersökningar visar förekomst av det cancerframkallande ämnet PFOS.

Annons

Fram till 2005 visste ingen att PFOS var farligt. Men då upptäcktes att personal hos företaget 3M, som tillverkar PFOS, hade spår av ämnet i kroppen.

Därefter har myndigheter gjort flera undersökningar för att undersöka risker och utbredning (se faktaruta). En av de platser som valdes ut var Västra Ingsjön.

Redan 2005 fastslogs förekomsten av PFOS i Västra Ingsjön.

Varför dröjde det tre år innan allmänheten varnades?

–?Vi behövde undersöka saken närmre innan vi gick ut med information, säger Kerstin Harvenberg, miljöingenjör på Länsstyrelsen.

Giftet kommer från Landvetters flygplats som har använt brandsläckningsskum med PFOS under sina frekventa brandövningar ända sedan flygplatsen byggdes 1977.

I 13 år fanns endast en branddamm som skulle fånga upp avfallet. 1990 kom ett myndighetskrav som gjorde att flygplatsen började att samla alla kemikalier i täta cisterner.

Men dammen har hela tiden läckt gift som har letat sig ut i Västra Ingsjön.

Först i maj i år sanerades dammen och ledningarna.

Landvetter slutade att använda PFOS under övning år 2007.

Annons

Vill hitta ersättare

För en vecka sedan trädde en ny lag i kraft som förbjuder PFOS-användning. Flygplatser har dock dispens fram till och med 2011 och får använda brandskum med PFOS vid olyckor. Landvetter flygplats har hittills inte haft någon skarp situation där man behövt använda skummet.

–?Det är vår största utmaning just nu att hitta en ersättare, säger Annika Hilmersson, informationschef på Landvetter flygplats.

Miljövänligt alternativ

Vid övningarna används ett miljövänligt alternativ som inte är lika effektivt.

I augusti bjuder Luftfartsverket in berörda myndigheter och föreningar till ett dialogmöte. De utlovar även ett forskningsprojekt kring konsekvenserna av utsläppen.

PFOS

Djurförsök har visat att PFOS är:CancerframkallandeSkadar reproduktionenKan överföras via bröstmjölk och skada barnet

Källa: Kemikalieinspektionen

Undersökningarna i sjön: 2005: Företaget som tillverkar PFOS hittar spår av ämnet i sin personal och slår larm. Svenska miljöinstitutet gör en landsomfattande undersökning. De hittar PFOS i Västra Ingsjön.?2007: Vägverket konsult gör en undersökning av vattendraget från Landvetters flygplats ner mot Västra Ingsjön på uppdrag av Luftfartsverket. Resultatet visar att giftet kommer från flygplatsen.2008: Svenska miljöinstitutet gör en fördjupad undersökning av Västra Ingsjön på uppdrag av Luftfartsverket. Kommunerna informeras 1 juli och väljer att gå ut med en varning.

Maria Lundin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons